Neprijavljeni radnici bežali sa gradilišta od inspekcije

Tanjug

28. 06. 2017. u 14:55

Inspekcija rada otkrila da je od 1.134 zatečena radnika, njih 181, odnosno 16 odsto, radio bez ugovora, a zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 26 prekršajnih prijava

Непријављени радници бежали са градилишта од инспекције

Foto: V. N.

Inspekcija rada je tokom pojačanih kontrola na gradilištima u Srbiji prethodih dana otkrila da je od 1.134 zatečena radnika, njih 181, odnosno 16 odsto, radio bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, dok je stotinak njih pobeglo sa gradilišta prilikom dolaska inspekcije, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad.


Kontrolama je bilo obuhvaćeno 247 poslodavaca, a zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 26 prekršajnih prijava, izdali dva prekršajna naloga, a doneli su i 67 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli su 49 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 14 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Tokom nadzora inspekcije rada otkriveno je i pet neregistrovanih subjekta koji su se bavili izvođenjem građevinskih radova - tri na teritoriji Zaječarskog i dva na teritoriji Šumadijskog okruga.

Inspektori su odmah doneli pet rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Radnik

28.06.2017. 18:22

@ Neprijavljeni radnici bezali sa gradilista od inspekcije !!!! A,sto ima da beze radnici, neka beze vlasnici gradilista. Nisu radnici silom usli na gradiliste,uzeli cekice,mistrije,kolica i poceli da rade,neko ih je "uposlio" !!!!

@

28.06.2017. 19:54

@Radnik - Beze zato sto danas imaju dnevnicu bez osiguranja, a ako ne beze pobecice sa posla , pa nece imati ni dnevnicu ni osiguranje. To je crna stvarnost. A oni sto ih ganjaju, nije nih briga za radnike, vec zahtevaju 'svoj deo kolaca'.

Neka beže!

28.06.2017. 18:34

Jednog dana, kada ostare bez prava na penziju i zdravstvenu zaštitu shvatiće od koća i čega su bežali ali tada će biti kasno. Imam jednog takvog rođaka. Napravio dil sa poslodavcem da ga ne prijavquje i da mu umesto toga isplaćuje 50% veću platu u odnosu na one radnike koji su prijavljeni. Sada ima 67 godina, nije sposoban za rad a penziju prima oko 12.000 dinara, samo za 16 godina koliko je bio prijavqen. Zbog duga za struju i komunalije ovih dana očekuje izvršitelje i prinudnu naplatu

Deda

29.06.2017. 09:51

Mnogi gledaju sa svog aspekta a i nerazmisljaju onako kako treba.Rad na crno je u pravnim drzavama zabranjen.Drzava gubi poslodavci neplacaju porez izrabljuju radnike bogate se na tudj racun.Ko je na kraju kriv nepitate se..Godine prolete penzija stize nisi uplacivao ko ce da ti da penziju.Opet drzava mora da daje socijalu.