Nastradao na Žeželjevom mostu, poginuo pred penziju

I. MITIĆ - Lj. PRERADOVIĆ

27. 06. 2017. u 21:17

U rodnom selu kod Leskovca sahranjen Dragoljub Jović (64). Rođaci u šoku kažu da je radio po svetu 40 godina i da se nikada nije povredio

Настрадао на Жежељевом мосту, погинуо пред пензију

Nastradali Dragoljub Jović

KUĆU u kojoj je živeo sam, jer se nikada nije ženio, napustio je sa planom da radi do zime, a da onda započne svoje zaslužene penzionerske dane, koje nažalost nije dočekao. Bio je vredan čovek i ni u čemu nije oskudevao. Brinuo je o kući, obližnjoj bašti i imanju koje je obrađivao. Radio je kao profesionalni armirač i izuzetan majstor. Četiri decenije dug radni vek proveo je na gradilištima u zemlji i inostranstvu i nikada nije zadobio ni najmanju povredu...

Ovako za "Novosti" pričaju rođaci Dragoljuba Jovića (64), radnika koji je u subotu preminuo nakon što je teško povređen u nesreći na gradilištu Žeželjevog mosta u Novom Sadu. On je nastradao prilikom izvođenja radova sa armaturom. Iako je odmah prevezen u Urgentni centar, podlegao je povredama u bolnici. Sahranjen je u ponedeljak na mesnom groblju u rodnom selu Međa, tridesetak kilometara udaljenom od Leskovca.

- Na posao u Novi Sad otišao je pre nekoliko dana, a tragično je izgubio život drugog radnog jutra - pričaju Dragoljubovi rođaci koje smo zatekli dan posle sahrane u njegovoj kući. - Od kada je ostao bez stalnog zaposlenja u "Partizanskom putu" radio je mnoge povremene poslove, ali isključivo kao armirač. Zanat je učio od svog oca, a počeo je da radi i pre nego što je bio punoletan. Voleo je taj posao. U ćošku svake sobe imao je po jedna armiračka klešta, a čuvao je i alat kojim je pre više od 40 godina počeo...

Dragoljubova familija čula je da se nesreća dogodila dok je on sa još petoricom svojih kolega armirao ogroman tunel od teškog gvožđa.

- Konstrukcija, duga 10, široka šest i visoka skoro dva metra, je iznenada počela da se ruši kao kula od karata. Ispostavilo se da to nije bilo slučajno jer je navodno radnik druge firme presekao dve žice velikog prečnika koje su Dragoljub i njegovi pomoćnici postavili zbog bezbednosti - očajna je Jovićeva porodica.

- Pričali su mi da je momak koji je te držače presekao vrištao i udarao se po glavi kada je shvatio šta je uradio. Nije mogao da nasluti šta će se desiti. Tako mu je bilo naređeno. Na njega je nadređeni pre toga vikao, jer su mu te žice navodno smetale zbog nekog drugog posla!

Familija nastradalog Dragoljuba

Dragoljubovi najmiliji kažu da je bio cenjen gdegod da je radio, zbog svoje stručnosti i vrednoće. Njegove sestre Milica Stojanović i Stanica Mitić, obe udate u istom selu, od bola su zaćutale. Ne mogu da poveruju da im brata više nema. O trojici njihovih sinova i jednoj ćerki Dragoljub je brinuo kao o svojoj deci.

- Mnogo nam je u životu pomogao što se tiče svega. Bio je izuzetan čovek. Jedno vreme sam i živeo u njegovoj kući i stvarno smo se lepo slagali. Mučio se po gradilištima ceo život, ali se nikada nije požalio da mu je teško. Kada mi je dao ključ od kuće rekao mi je da je dosta radio i da mu je vreme da se penzioniše, ali mu se nije dalo - priča Dragoljubov sestrić Goran Stojanović, dok mu se oči pune suzama, i dodaje da će porodica insistirati na odgovornosti za Dragoljubov tragično izgubljeni život.

Njega je na Žeželjev most doveo preduzetnik iz Novog Pazara kojem je porodica zahvalna na svemu što je posle Dragoljubove smrti za njih učinio.

Žeželjev most u Novom Sadu Foto D. Dozet

SASLUŠANI U TUŽILAŠTVU, PA PUŠTENI DA SE BRANE SA SLOBODE

DRŽAVLjANIN Španije G. G. V. (62) i G. F. (40) iz Zmajeva, osumnjičeni u vezi sa nesrećom na gradilištu Žeželjevog mosta, posle saslušanja u novosadskom Osnovnom tužilaštvu pušteni su da se brane sa slobode.

Osnovno javno tužilaštvo je predložilo da se obojici odredi pritvor, ali u sudu to nije prihvaćeno. Objašnjavajući takvu odluku, u osnovnom sudu navode da je imajući u vidu dokaze u spisima predmeta, sud našao da nisu ispunjeni zakonski osnovi za određivanje pritvora.

Dvojicu građevinaca, novosadska policija je uhapsila u nedelju, dan posle nesreće na gradilištu Žeželjevog mosta. Španac G. G. V., za koga saznajemo da je jedan od rukovodilaca španske firme "Azvi", angažovane na poslovima izgradnje mosta preko Dunava, i G. F. se sumnjiče za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova.

Inspekcija rada je bila na mestu nesreće, ali će nastaviti nadzor na gradilištu, odnosno proveriti da li je eventualno bilo još propusta u radu i da li se poštuju propisi.

KOLEGA I DALjE NA KLINICI

JOVIĆEV kolega i zemljak Miodrag Milenković (39) povređen je u istom incidentu u subotu ujutru. Milenković, koji je zadobio prelom noge, i dalje se nalazi na Klinici za ortopediju u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije