"Partner 2017" u znaku novih raketa i artiljerije

Raketni sistem "šumadija" dometa 285 kilometara i samohodna haubica tipa "nora", pod novim imenom – "aleksandar", noviteti su domaće odbrambene industrije izloženi na sajmu naoružanja.

Novi model samohodne top haubice iz familije "nora" u kalibru 155 milimetara, prvi put je prikazan javnosti i reč je o verziji za Vojsku Srbije pod nazivom "MGS-25 aleksandar".

U odnosu na "noru", "aleksandar" ima veću brzinu gađanja od šest granata u minuti, što je bio glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe, a za sredinu ove godine očekuje se početak verifikacionih ispitivanja, koje prethodi uvođenju u operativnu upotrebu.

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski dručagiji, jer je kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača.

Kao i ranije verzije iz "nore", novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom.

"Aleksandar", sa brzinom gađanja od šest granata u minuti, znatno će povećati operativne sposobnosti Vojske Srbije, jer topovi i haubice koje trenutno ima naša vojska imaju manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvežbanosti posada.

Takođe, nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom, ima visok stepen automatizacije rada i brzo napušta položaj, koristeći taktiku "udari i beži".

"Jerina" za "šumadiju"

Najkrupniji novitet je lanser za modularni raketni sistem "šumadija", na kamionu sa pogonom na osam točkova i opcijama za lansiranje od dve do 12 raketa – "jerina 1" dometa 285 kilometara i "jerina 2" dometa 70 kilometara.

"Jerina 1" uz veliki domet ima bojevu glavu od 200 kilograma i spada u vođene projektile, a u zvaničnoj prezentaciji stoji da je verovatno mogućnost promašaja cilja manja od 50 metara –što je dobar rezultat, a može da koristi satelitsko navođenje, kao i sopstveni inercijalni navigacioni sistem.

Takođe, "jerina 1" ima takozvanu "rušeću" i parčadnu bojevu glavu, što znači da nije namenjena za hirurški precizno gađanje, već za uništavanje kasarni, velikih vojnih baza i aerodroma, bunkera, i sličnih vojnih ciljeva sa velikom površinom.

Minimalni domet ove rakete je 70 kilometara, a za ciljeve na daljinama od 70 i manje kilometara, razvijena je raketa "jerina 2".

Inače, lanser sistema "šumadija" ima opcije nošenja dve, četiri ili osam raketa "jerina 1" ili do 12 manjih "jerina 2", a na "Partneru 2017" prikazan je lanser sa četiri rakete tipa "jerina 1".

Za sada nema navoda da će "šumadija" obogatiti arsenal Vojske Srbije, ali mediji pišu da ima interesovanja stranih partnera.

Pametne rakete za novog "orla"

Za Vojsku Srbije namenjene su vođene rakete vazduh–zemlja VRVZ-200 i VRVZ-24 (vođena raketa vazduh–zemlja – prim. aut.), za modernizovani avion "orao", koje spadaju u takozvano "pametno" oružje.

Raketa VRVZ-200 ima bojevu glavu od 50 kilograma i domet od 40 kilometara, ukoliko se lansira sa visine od sedam hiljada metara, a maksimalna brzina joj je 900 kilometara na čas.

Do cilja na maksimalnom dometu leti najviše do tri minuta, a glavna prednost uz preciznost je domet, jer se lansira daleko izvan dometa neprijateljske protivvazduhoplovne odbrane.

Druga raketa VRVZ-24 ima jaču bojevu glavu od 123 kilograma, domet od 10 kilometara kada se lansira sa visine od četiri hiljade metara, a najimpozantnija je maksimalna brzina od oko 2.000 kilometara na čas.

To znači da od trenutka lansiranja do cilja leti pet do šest sekundi, a zbog svojih malih dimenzija i brzine gotovo je nemoguće da je obori neprijateljska PVO.

Mediji pišu da će "orao" biti modernizovan u periodu od 2019. do 2023. godine, kada bi i nove rakete trebalo da uđu u operativnu upotrebu.

Iako nema najava, za Vojsku Srbije bi mogle da budu zanimljive i nove minobacačke mine kalibra 120 milimetara, sa većim dometom od čak 13,5 kilometara – dok se u vojsci trenutno koriste granate dometa do 9,5 kilometara.

Minobacači kalibra 120 milimetara su u Vojsci Srbije, ali i drugim armijama, namenjeni za vatrenu podršku napada pešadije, a domet im je uglavnom oko šest do sedam kilometara.

Za zemlje poput Srbije su zbog konfiguracije terena, odnosno velikog broja planina sa strmim padinama, minobacači veoma važni za odbranu zemlje.

U odnosu na prethodne sajmove naoružanja, "Partner 2017" odskače po predstavljanju većeg broja sistema namenjenih isključivo Vojsci Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво