Radnici besni: Ne daju im da se voze kombijem

Više od stotinu radnika fabrika Jura i Falke protestovalo je u Leskovcu zbog zabrane lokalne saobraćjne inspekcije da se do posla prevoze mini-busom i kombijima

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

18:57

Radnici besni: Ne daju im da se voze kombijem
Foto: Thinkstock, ilustracija

Oni su se do centra grada dovezli tim vanlinijskim prevoznim sredstvima i potom duvajući u pištaljke prošli pored sedišta lokalne samouprave, zahtevajući posredovanje njenih predstavnika.

Radnicima se niko nije obratio, dok je predsednica Udruženja radnika Aleksandra Ivković rekla agenciji Beta da je vožnja s vanlinijskim prevoznicima jeftinija i udobnija.

"Mi ovu zabranu inspekcije doživljavamo kao pokušaj da nas na silu nateraju da se vozimo s linijskim prevoznicima, s čijim redom vožnje ne možemo da se uklopimo i stignemo na vreme na posao", rekla je ona.

Dok linijski prevoznici "voze samo do autobuske stanice", vanlinijski uzmaju radnike ispred njihovih kuća i voze ih do fabrike, a red vožnje prilagođavaju njihovim potrebama.

Problem je nastao u tumačenju Člana 84. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji ne dozvoljava da se prevoze putnici bez ugovora s privrednim subjektom, odnosno, pravnim licem ili organizacijom.

"Zbog toga je napravljeno Udruženje radnika 'Južni putnik', s više od 1.000 članova. Sada leskovački inspektori tumače da to udruženje nije organizacija, a u Ministarstvu saobraćaja kažu da jeste", kazao je predsednik Udruženja prevoznika Miroslav Ivković.

Po njegovim rečima, inspektori isključuju iz saobraćaja privatne prevoznike koji su zapali u velike gubitke.

Ovo je drugi protest prevoznika za deset dana.

Šef lokalnog Odeljenja inspekcijskih poslova Saša Pešić je rekao da su radnici najpre napravili Udruženje putnika, pa su se preregistrovali u Udruženje radnika, "što može, ali i ne mora da se tumači kao organizacija".

"Sutra ćemo da izađemo na teren s republičkim inspektorima, pa ćemo na licu mesta da vidimo kakva je situacija. U međuvremenu te prevoznike nismo kontrolisali i isključivali iz saobraćaja", tvrdi Pešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: