Zavičaj mu ostao uvek u srcu

Zorica Rašić

26. 06. 2017. u 11:43

Milovan Aranđelović godinama živi i radi u Australiji kao uspešan biznismen, ali ne zaboravlja rodni Busilovac. Završio je najpre Mašinski fakultet, a od 1994. se otisnuo u svet

Завичај му остао увек у срцу

PORODIČNO Milovan Aranđelović sa suprugom i dve ćerke / Foto Z. Rašić

IAKO se još devedesetih godina prošlog veka odmetnuo u svet i sad sa porodicom živi u Australiji, Milovan Aranđelović (64), nikada nije zaboravio svoje korene. Ne samo da se redovno vraća rodnom Busilovcu, selu kod Paraćina, već donira i pomaže.

Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, radio je u jagodinskoj "Fabrici kablova", a 1994. otišao je u Indoneziju. Životni put odveo ga je, potom, u Australiju. Ima suprugu Jelenu i dve ćerke, Katarinu i Anđelu. Katarina je lekar i radi u Melburnu, a mlađa ćerka, veli Milovan, ide njenim stopama i studira medicinu.

- Odrastao sam na selu pa dobro razumem sve probleme koje meštani imaju i pokušavam na sve načine da dam svoj doprinos. I to ne samo u novcu, da se nešto sagradi i popravi, već i da okupim meštane i dijasporu koja potiče iz Busilovca - priča Milovan, koji je došao na redovni letnji odmor i da utvrdi stanje - šta bi mogao da uradi još za svoj Busilovac. Kako je u Srbiji do septembra, odlučio je da se angažuje na uređenju seoskog groblja, jer i smrt je, u stvari, sastavni deo života. Zato je finansirao nasipanje prilaznog kružnog puta. To je već urađeno. Dalje će se graditi betonska staza duga 50 metara od puta do centralnog dela groblja.

- To će biti kombinacija stepeništa i staze u širini od 80 centimetara. Važno je zbog lakšeg pristupa groblju, olakšaće starijim osobama. Takođe, sa predsednikom mesne zajednice Zoranom Matićem i Aleksandrom Stankovićem pokušavam da se dogovorim na najbolji način da se groblje dalje redovno održava.

* POMOĆ Pristupni kružni put do groblja


Aleksandar Stanković iz paraćinske Direkcije za izgradnju, ističe da je ceo posao urađen koordiniranom akcijom, te da su radnici Zelenila pre uređenja puta posekli šiblje i rastinje. Po njegovom kazivanju, Milovan je pravi primer čoveka koji ne zaboravlja rodnu grudu, dobrotvor koji redovno pomaže kad treba.

- U selu smo 2003. godine započeli gradnju Crkve Sveti Andrej. To je jedina crkva u Srbiji sa tim imenom. Aranđelović je pre nekoliko godina donirao ikonostas, a zajedno sa dijasporom u Australiji sakupio je prilog da se uredi unutrašnjost. On slavi tu ređu slavu, 13. decembra, a na crkvi su ostali još spoljni radovi da bi bila završena.

* DONACIJA Crkva Sveti Andrej za koju je Milovan donirao ikonostas


NA PUTU ZA VLADIVOSTOK

LETNjI odmor Milovan je iskoristio i za putovanje za svoju dušu, pa smo sa njim pričali dok je već bio na putu za Rusiju i Vladivostok. Kad se vrati, kaže, videće da li su završeni poslovi koje je isfinansirao i sve dogovorio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije