Subota, 24.06.2017.

10:32

DW: Rama ili Baša – izbori u oazi korupcije

Albanci u nedelju biraju novi parlament nakon višemesečnih tenzija između socijalista premijera Edija Rame i opozicionih demokrata.

Izvor: Dojče vele

DW: Rama ili Baša – izbori u oazi korupcije
Getty Images

Kako god da se završi, jedno je sigurno – Albanija će formalno nastaviti put ka EU, piše Dojče vele.

Vozači u Albaniji vole da trube onima ispred sebe i pešacima. Ako ne obraćate na tu buku, onda su poslednji dani u Tirani bili neobično mirni. Malo toga je ukazivalo da se u nedelju održavaju izbori: nema predizbornih plakata, nema gromopucatelnih mitinga, skoro da nema ni vatrenih govora i blaćenja političkih po štampi. U krcatim kafićima se ne čuju oštre diskusije među biračima koji su tradicionalno pristalice Socijalističke partije (PS) ili Demokratske stranke (PD). Ranije su se takvi razgovori u Albaniji završavali tučama, u kojima je bilo povređenih, čak i mrtvih.

Do sredine maja je sve izgledalo drugačije. Poslanici demokrata su svojim blokadama skoro paralisali politički život u Albaniji: oni su od februara bojkotovali parlament, nakon što su socijalisti Edija Rame pokušali da ublaže reformu sudstva. Zahvaljujući pritisku i posredovanju predstavnika EU i američkog Ministarstva spoljnih poslova je došlo do razgovora između predsednika PS i rivalskog PD. Nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel je prilikom posete Tirani polovinom aprila pozvao PD da okonča bojkot parlamenta.

Premijer Edi Rama i predsednik PD Ljuljzim Baša su sredinom maja dogovorili formiranje nadstranačke prelazne vlade u kojoj opoziciji pripadaju mesto zamenika premijera i četiri važna ministarska mesta kao i čitav niz drugih mera koje treba da garantuju slobodne izbore.

Populistička predizborna obećanja

U poslednje dve decenije su ove političke partije bile na vlasti jednak broj godina. Međutim, PS i PD sada žele da vladaju same. Premijer Rama kaže da želi biti kormilar koji će Albaniju odvesti u EU. Ove dve velike političke stranke vezuje još nekoliko stvari. Postoje sličnosti u mnogim populističkim i neostvarivim predizbornim obećanjima: smanjenje poreza, brži privredni oporavak, borba protiv korupcije i proizvodnje kanabisa. Tu je i ponovno obećanje o političkom usklađivanju Albanije u pravcu EU i Zapada.

Albanija se u Briselu pre svega gleda kroz to da li je napokon provela reformu pravosuđa koju je usvojio parlament prošle godine, izjavila je za DW Romana Vlahutin, ambasadorka EU u Albaniji. To je težak zadatak jer se državni službenici u pravosuđu smatraju najkorumpiranijim u Albaniji i svoja radna mesta su kupili davanjem mita. Uz sve to je politika duboko upletena u korupciju.

Jedini konsenzus – EU

Prvi korak reforme pravosuđa je napravljen prošle sedmice kada je formirana nezavisna komisija koja bi trebalo da proveri stručnost i podobnost svih 800 sudija i državnih tužilaca širom zemlje. Nedavno je čak usvojen i zakon o "dekriminalizaciji“ predstavnika politike i javnosti. Zbog toga je nekoliko bivših poslanika povuklo svoje kandidature. To su uradili jer se sumnja da su upleteni u razna krivična dela ili su već bili kažnjavani. Afrim Krasnići, direktor Instituta za političke studije u Tirani, kaže da zbog toga te osobe kandiduju članove svojih porodica.

Publicista i bivši ministar spoljnih poslova u vladi demokrata Besnik Mustafaj ne veruje da bi velika koalicija između PS i PD bila dobar pravac za Albaniju. Bez obzira da li u nedelju pobedi favorit Edi Rama ili autsajder Ljuljzim Baša, bez obzira da li će doći do velike koalicije ili će se u vladi naći i manji Socijalistički pokret za integraciju Iljira Mete, jedno je sigurno: politički put može voditi samo u EU. Jer, evropske perspektive su jedino što je zajedničko posvađanim partijama u Albaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: