Svet

0

Svetski jevrejski kongres osudio Orbanovo veličanje Mikloša Hortija

Autor: AP

Izvor: Beta

Svetski jevrejski kongres osudio Orbanovo veličanje Mikloša Hortija

Izvor: Foto: Pixabay

Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder izjavio je da Hortijeva "antijevrejska politika i njegova uloga u Holokaustu ne mogu nikada da budu opravdane".

Orban je nekoliko mađarskih vođa, među kojima i Hortija, nazvao "izuzetnim državnicima" koji su vodili zemlje posle raspada austrougarske imperije nakon Prvog svetskog rata.

Orbanovu izjavu je kritikovao i predsednik Federacije mađarskih Jevreja Andraš Hajcler koji je rekao da Hortijeva "antisemitska era ne može da služi kao primer budućim generacijama".

Nekoliko statua Hortija postavljeno je proteklih godina u Mađarskoj, ali uglavnom na privatnim imovinama.

Horti (1868-1957) uveo je Mađarsku u rat na strani Adolfa Hitlera i učestvovao je u agresiji na Jugoslaviju i Sovjetski Savez.

Odgovoran je za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima. U avgustu 1941. godine Hortijeva vlada je naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20.000 njih je kasnije ubijeno.

U Jugoslaviji je proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih civila u Vojvodini.

Nemci su ga uklonili sa vlastii u oktobru 1944. godine, kada je izrazio spremnost za potpisivanje primirja na početku bitke za Budimpeštu. Tada su ga odveli u Bavarsku gde je bio u zatvoru do kraja rata.

Posle rata je učestvovao na Nirnberškom procesu, a potom je otišao u Portugal gde je živeo do kraja života.

Posle 2000. godine u Mađarskoj je počeo proces njegove rehabilitacije, a posebno za vreme vlade premijera Orbanom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR