Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Odgođena sednica Zajedničke komisije za ljudska prava BiH: Majkićeva uzalud čekala Bosića

Odgođena sednica Zajedničke komisije za ljudska prava BiH: Majkićeva uzalud čekala Bosića

Zamenik predsedavajućeg Predsedstavničkog doma BiH Mladen Bosić i poslanica SNSD Dušanka Majkić juče nisu ukrstili koplja povodom optužbi za likovanje da u RS neće biti plata i penzija.

dusanka majkic mladen bosic Foto: EuroBlic / RAS Srbija
dusanka majkic mladen bosic
Dušanka Majkić
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Dušanka Majkić

Bosić se zbog puta juče nije pojavio na sednici Zajedničke komisije za ljudska prava koja je trebalo da razmatra njegovu prijavu protiv Majkićeve za kršenje kodeksa u PS BiH, što je ona ocenila da je „čista lakrdija“.

Podsećamo, Bosić je prijavu podneo nakon što je Majkićeva u emisiji „Aspekt“ na RTRS rekla „da je on u restoranu PS BiH nakon pada Zakona o akcizama izrazio zadovoljstvo što su akcize pale i da zbog toga neće biti penzija i plata“.

Majkićeva je juče rekla da je Bosić svestan pozicije u koju je sam sebe doveo i da zbog toga nije bio spreman da dođe i sasluša sve ono što bi mu se pri tom reklo.

- Odugovlačenje ovog postupka znači i odustajanje, inače bi bio prvi na sednici ukoliko želi da dokaže to što tvrdi. Sve je to jedna lakrdija koja će potrajati - rekla je ona.

Navela je i da je to pokušaj disciplinovanja SNSD kako ne bi još nešto rekli protiv SDS.

- Bez obzira kakva bila sankcija protiv mene, ja ni do sada nisam govorila neistine. I ubuduće ću žestoko kritikovati sve ono što budu govorili, a pri tome ne budu imali argumente - poručila je ona.

Mladen Bosić
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Mladen Bosić

Međutim, Bosićev izostanak i odgađanje sednice juče je pokušao da opravda predsedavajući Komisije Borislav Bojić. On je rekao da nije bilo kvoruma za rad, jer nisu prisustvovali članovi komisije iz reda hrvatskog naroda, ali i zbog odsustva podnosioca prijave koji mu je saopštio da je na putu.

- Kodeks nije definisao obavezno prisustvo predlagača. Ako nešto nije definisano kodeksom neophodno je da se komisija izjasni da može nastaviti raspravu, ali nismo mogli doneti ni takvu vrstu odluke - pojasnio je on i dodao da je naredna sednica zakazana za 29. juni, jer je rok za izjašnjavanje komisije u vezi sa ovim predmetom 30 dana.

Poslanici koji su juče došli na sednicu ocenili su da je Bosićev postupak neozbiljan, jer je bio dužan da prisustvuje sednici i odgovara na pitanja.

Džaferović želi da kazni SNSD

Za kršenje Kodeksa prijavu je podneo i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i to protiv poslanika koji odlaze sa sednica, a ne prijavljuju to predsedavajućem, kao što to mesecima rade poslanici SNSD. To pitanje nije se našlo na dnevnom redu zbog nedostatka kvoruma, ali je Majkićeva poručila da Džaferović zaboravlja da je njihovo napuštanje sednica politički stav SNSD.

- Dok god on predsedava mi nećemo sediti u sali - ponovila je ona.