≫ 

Meštani dalmatinskog grada očajni: Već 6 meseci čekaju da neko dođe i prihvati posao, nude čak i smeštaj

Makarska već šest meseci nema osobu koja bi vodila laboratoriju za analizu krvi

  • 8

Makarska već šest meseci nema osobu koja bi vodila laboratoriju za analizu krvi. Magistra medicinske biohemije, koji bi bio spreman da dođe i radi u njihovom gradu, neuspešno traže još od Nove godine. Zainteresovani posao mogu da dobiju odmah, a grad je spreman da subvencioniše i stan.

DON ANTE ŽDERIĆ JE SVEŠTENIK KOJI PROPOVEDA TERETANU: Zovu ga i na modne piste, a tek da vidite šta još ume da radi (FOTO)

Otkako je šefica laboratorije u Makarskoj otišla u penziju, analize krvi obavljaju se u Splitu. U Domu zdravlja pacijenti jedino mogu da izvade krv i da čekaju da nalazi stignu iz obližnjeg grada.

Pacijenti su nezadovoljni iako nadležni uveravaju da nema razloga za brigu.

- Oni tamo izvade krv, laborant sedne u auto i donese krv u Split. Kao što se po Splitu i Zagrebu isto radi, sakupi se krv, vadi se od 7 do 8 ujutro, u Makarskoj do 9. Donese se u laboratoriju, analizira i preko imejla vrati lekarima. I u Splitu i u Makarskoj dobijemo nalaz u isto vreme - objašnjava Dragomir Petric, direktor doma zdravlja.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić tvrdi kako sistem funkcioniše i da pacijenti nisu zakinuti.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ipak, činjenica je da sada ne mogu ono što su još do pre 6 meseci mogli. Laboratoriju je koristila i Hitna pomoć, a sada se hitni pacijenti kojima su potrebne laboratorijske analize šalju u više od sat vremena udaljeni Split. Dakle, ako vam dete dobije temperaturu, analiza krvi, posle 9 sati ujutru može da se uradi jedino u Splitu.

Laboratorija u Makarskoj u potpunosti je obnovljena. Kažu kako od Nove godine ne mogu da pronađu magistra medicinske biohemije koja bi bio voljan da radi u Makarskoj.

- Ako neko ovo čuje, ko ima licencu medicinske biohemije i spreman je da dođe da radi u Makarsku otvoren je poziv da se meni lično javi i dobiće posao - poručio je Petric. A ako bude potrebno pomoći će i grad.

Gradonačelnik Makarske Jue Brkan poručio je da će grad pronaći smeštaj za tog magistra biohemije ukoliko nije iz Makarske ili će mu subvencionisati smeštaj.

Problem je do sad bio i to što se prema zakonu laboratorija nije mogla dati u koncesiju. Ministar Kujundžić tvrdi kako tender ide brzo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kobasica srbije

    23. jun 2017 | 09:09

    Samo jedno pitanje jel sme biti Srbin ili Srpkinja?

  • Ana

    23. jun 2017 | 09:15

    Makarska,Biokovo,lepe plaze,borovi....eh,to neko lepo,srecno vreme.

  • Teslina naslednica

    23. jun 2017 | 09:19

    Pa sta mi tu mozemo, eto na Kosovu ima lekara siptara pa neka im se nadju braca Hrvati, oni su uglavnom bez posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA