Kultura

Četvrtak, 22.06.2017.

21:38

Izložba "Rimski imperatori" povodom Vučićeve inauguracije

Glave rimskih imperatora u bronzi, plašt kneza Lazara, jatagan hajduk Veljka Petrovića, Pohvala monahinje Jefimije, samo su mali deo artefakata koje će svetski državnici i ostale ugledne zvanice videti u Palati Srbije, za vreme sutrašnje inauguracije predsednika Aleksandra Vučuća.

Izvor: Tanjug

Izložba
Tanjug / Dragan Kujundžiæ

U istočnom holu jednog od simbola jugoslovenske arhitekture postavljeni su artefakti među kojima posebnu pažnju privlači replika skulpture Adama iz Lepenskog Vira. U tom delu zgrade zvanice će biti u prilici da vide i 18 predmeta sa lokaliteta Pločnik, repliku portreta Carice Teodore, ali i set zlatnog nakita iz Jagodin Male.

Povodom svečanog prijema predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Palati Srbije je postavljena i izložba "17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije". Zvanice na sutrašnjoj inaguraciji imaće prilike da vide glave rimskih imperatora u bronzi - Trajan Decije, Klaudije Gotski, Kvintil... U ovom specifičnom istorijskom vremeplovu gosti će videti i Konstantina I Velikog, koji je ostao zapamćen kao najveći imperator poznog Rimskog carstva.

Vladao je od 306. do 337. godine, a ostao je zapamćen po Milanskom ediktu iz 313. godine, čime je hrišćanstvo postalo zvanična vera carstva. U salonu Makedonija postavljeni su artefakti iz Južne Srbije. Na komodama sa leve strane od ulaza biće predstavljen sitni nakit i grnčarija iz 19. veka. Na levom zidu je postavljen Pirotski ćilim. Dela sa izložbe "Toplički ustanak" postavljena su u uglu sa desne strane ulaza u salon.

Izložba ima poseban značaj, s obzirom na to da u ovoj godini beležimo značajan jubilej - 100 godina od oslobođenja Toplice i Jablanice, prve slobodne teritorije u čitavoj okupiranoj Evropi. Postavka "Toplički ustanak 1917" prikazuje fotografije, ratne dnevnike Koste Pećanca, vojnička pisma, dopisne karte, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika ustanka.

U salonu Crna Gora postavljen je portret hajduk Veljka Petrovića na štafelaju, koji je naslikao Pavle Ccortanović, zatim delo Stevana Todorovića "Pogibija Hajduk Veljka", ali i pištolji, kremenjaci i jatagan hajduk Veljka Petrovića.

Ovi artefakti predstaviće istočnu Srbiju. Umetnine koje će predstaviti severnu Srbiju nalaze se u Salonu Slovenija. Monumentalno delo Anastasa Bocarića "Prisajedinjenje vojvođanskih oblasti kraljevini Srbiji" dominira tim salonom. Ovo ulje na platnu nastalo je 1926 godine. Dolama Karađorđa Petrovića i Replika Dušanovog zakonika i originali srpskih ustava od 1885 godine, predstavljaju zanimljive artefakte koji će biti postavljeni u Salonu Srbija.

Zvanice će videti Dolamu Miloša Obrenovića, ali i portret Karađorđa Petrovića. Raška i Kosovo i Metohija biće predstavljeni umetninama u Salonu Bosna i Hercegovina. Tu domiinira Kopija freske svetog Save - manastira Mileševa, kopija freske loza Nemanjića - manastir Dečani.
Tanjug / Dragan Kujundžiæ
Posebnu pažnju zvanica privući će Pohvala monahije Jefimije, a reč je o vezu na platnu, delo monahinje Jefimije. Pohvalu je monahinja izvezla u čast kneza Lazara početkom 15. veka.

Pohvala knezu Lazaru je napravljena kao ćivot (pokrov preko kovčega) za ubijenog kneza i smatra se remek-delom veziljske umetnosti. Spada u najznačajnije pesničke tvorevine srpske srednjovekovne književnosti i važan je istorijski izvor. Tu je i čuveni plašt kneza Lazara je deo odore koju je knez Lazar nosio u Kosovskom boju.

U Salonu Hrvatska artefakti će asocirati zvanice na Beograd. Nakon ulaza sa leve strane muzej grada Beograda izložio je tipičan građanski salon sa početka 19. veka - stil bidermajer.

Uticaj Nemačke je očigledan, stroge i teške forme, furniri od ptičjeg javora. Maketa Tesline laboratorije na Long Ajlendu, Radio aparat „Kosmaj 49", Elektronska industrija „Nikola Tesla", Beograd, 1949. čine deo postavke Nauke i tehnike u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: