Na Ušću zastava od čak 30 metara

M. T. K. - V. R.

22. 06. 2017. u 20:02

Simbol Srbije u beogradskom parku. Ogroman jarbol niče na proleće 2018.

На Ушћу застава од чак 30 метара

Arhitekta Jan Gel

OGROMAN jarbol sa kog će se vijoriti srpska zastava, vidljiva iz svih delova Beograda, naći će se u parku Ušće, na proleće sledeće godine. Prema planovima državnog i gradskog vrha, prostor između tržnog centra i Malog ratnog ostrva postaće prepoznatljiv simbol prestonice i cele Srbije.

U cilju jačanja kulta zastave, park Ušće, koji će se renovirati po zamisli danskog arhitekte Jana Gela, dobiće jarbol visok 120 metara. Na vrhu pilona vijoriće se trobojka veličine manjeg sportskog terena - 20 puta 30 metara. Prečnik cevi biće tri i po metra.

Oko novog simbola Beograda prostiraće se veliki plato na kome će se naći 13 pravougaonih i tri kružne aleje sa cvećem. Postolje oko jarbola biće prekriveno mermernim pločama.

- Grad će podići jarbol, postaviti zastavu i urediti okolinu parka koji će postati još jedno mesto za uživanje Beograđana i gostiju - rekao je, za "Novosti", gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Na prostoru uz desnu dunavsku obalu, od Brankovog mosta do Zemunskog keja, sa kog će se zavijoriti državno znamenje, do sada se nalazila baza Rečne flote Vojske Srbije. Ubuduće, ova lokacija biće zborno mesto za održavanje državnih ceremonija kakve su one za Sretenje, Dan Vojske i Dan pobede.

Prema zamisli danskog arhitekte Jana Gela, ovaj prostor zauzimaće 80 hektara i biće podeljen u sedam tematskih zona. Planirani su i promenada, biciklistička staza, mesta za zabavu i šetnju.


NAREDNOG MESECA JAVNA NABAVKA

NA izgradnji jarbola Grad Beograd radi zajedno sa republičkim institucijama, a sama ideja za njegovu gradnju potekla je od predsednika Aleksandra Vučića. U narednih mesec dana uslediće javna nabavka za projekat i izvođenje radova. Do novembra bi trebalo da bude poznat izvođač, a zidanje će početi početkom sledeće godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Смрт €U рајХу, слобода Србији!

22.06.2017. 20:27

Да је ово некаква држава српског народа, која држи до себе и својих грађана као што није, иста би се вијорила на Кошарама и Ђенерал Јанковићу.............

Bonaparta

22.06.2017. 20:28

Licno meni bi bilo mnogo bolje da se postavi vise zastava po celom Beogradu pocev od naplatne rampe preko Malog Mokrog Luga, Autokomande, Sava Centra, Aerodroma u centru grada na paleti Albanija koju treba prekrstiti u palatu Srbija, na Kalemegdanu, Dorcolu, Banovom Brdu, Kruznom toku kod Opstine N.Bgd itd.itd. Naravno Avali.

zaliv.net

22.06.2017. 21:34

Pametno bi bilo postaviti nekoliko zastava i to sa jarbolom od bar 150m, tacke koje su prirodno na vecoj nadmorskoj visini.....mislim da je ovo greska jer se radi o najnizoj tacki u Beogradu

Калемегдан

25.06.2017. 08:11

@zaliv.net - Горае, најлогичниј је да се јарбол подигне унутар тврђаве на Калемегдану !!

kobasica srbije

22.06.2017. 22:10

Tako je tako i treba, treba svaki Srbin na kuću zastavu da postavi nek se viori srpska trobojka.

U Vojvodinu

22.06.2017. 22:57

Lako je za Beograd, ovakvi jarboli sa zastavom treba da budu postavljeni u svako mesto u Vojvodini koje ima 30 000 stanovnika i više a njihovo postavljanje i odrzavanje da finansira Srbija time dokazujuci svoje stalno prisustvo, naročito u mestima uz granice!

Jarbol na Kalemegdanu

25.06.2017. 08:02

Logičniji bi bil da se jarbol od 100 m podiže unutar Kalemegdanske tvrđve !!

Jelena Pantelic

25.06.2017. 17:39

Vrlo lepa ideja. Ali zasto na mestu koje se poklapa sa granicama koje je Kraljevina Srbija imala sa Austrougarskom? Zasto ne postaviti, kako rece jedan od citalaca, na nekoliko mesta u Srbiji? Dimenzije koplja i zastave mogu varirati.