Milioni dobili krila

V.K.

22. 06. 2017. u 09:52

Specijalno tužilaštvo u podgorici ispituje državnu pomoć avio-kompaniji. "Montenegro erlajns" se obavezao da u dogovorenom roku vrati dodeljeni novac

Милиони добили крила

Avioprevoznik ne govori zašto nije platio ratu od 2,2 miliona evra

IZJAVA bivšeg ministra finansija i policije Raška Konjevića (SDP) kojom je optužio aktuelnog ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića iz Bošnjačke stranke da je nedavno crnogorskoj avio-kompaniji "Montenegro erlajnz" dodelio pomoć od dva miliona evra, kako bi kompanija izmirila obaveze prema Hipotekarnoj banci, našla se pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva. Nurković odbacuje priče Konjevića kao "nebulozne i populističke", dok iz Ministarstva finansija saopštavaju da je Vlada na predlog Ministarstva saobraćaja isplatilo iz tekuće budžetske rezerve dug "Montenegro erlajnsa" prema Hipotekarnoj banci od 2,2 miliona evra, kako bi izbeglo aktiviranje državne garancije. Naglašavaju da se MA obavezao da u narednom periodu vrati iznos koji je država uplatila.

- Reč je o dospelom dugu nacionalnog prevoznika po kreditima kod Hipotekarne banke (u iznosu od 5,7 miliona evra) za koje je garantovala država u skladu sa programom državne pomoći. S obzirom na obaveštenje "Montenegro erlajnsa" da nije u mogućnosti da izmiri dospeli dug, kao i upozorenje banke da će ukoliko uplata izostane, aktivirati sva sredstva obezbeđenja pa samim tim i državnu garanciju, Vlada je u cilju očuvanja održivosti kako sistema javnih finansija tako i same kompanije u toku letnje turističke sezone donela pomenutu odluku, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Međutim, potpredsednik SDP Konjević ne odustaje od optužbi na račun ministra Nurkovića.

- Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. MA je dobio državnu pomoć 2012. godine. Takođe, zakonski uslov da neko dobije državnu pomoć je saglasnost Komisije za državnu pomoć, koja sada nije ni tražena - kazao je Konjević, podsećajući da je Evropska komisija i ranije upozoravala Vladu na sporne dodele državne pomoći.

Konjević je rekao da je pre 15 dana tražio od Nurkovića da objavi odluku i materijal na osnovu kojih je odobrena državna pomoć za MA. Konjević je podsetio da MA državi duguje više od 15 miliona evra za poreze i doprinose.


KRIVA SDP!

Za stanje u "Montenegro erlajnzu" i drugim saobraćajnim kompanijama u Crnu Goru, Nurković je optužio kadar SDP!

- Ta partija je godinama za taj resor bila nadležna i jedina briga im je bila kako da zadrže svoje funkcije - poručuje Osman Nurković.


RAZBACIVANjE

- UKAZIVATI na nezakonito razbacivanje sa dva miliona evra novca građana Crne Gore za Nurkovića možda jeste nebuloza, ali za građane sigurno nije. Posebno ne za korisnice zakona o majkama kojima su on i Bošnjačka stranka koliko juče garantovali da će im naknade biti doživotne. Sada se kriju od stida što su ih obmanjivali od Rožaja, Bijelog Polja pa širom Crne Gore - kaže Konjević.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije