A+ A A-

Здравствени туризам велики економски потенцијал Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ZdravstventrurizamБЕОГРАД – Сматра се да је тржиште здравственог туризма у свету данас вредно између 45 и 72 милијарде долара на основу око дванаест милиона прекограничних пацијената широм света који у просеку троше 3.800-6.000 долара по посети, укључујући и трошкове превоза смештаја, коришћења других класичних туристичких садржаја, речено је недавно у Привредној комори Србије.


Према проценама Министарства здравља Србија би годишње могла да привуче и до 100.000 здравствених туриста, рекао је председник ПКС и подсетио да Србију посећују пацијенти из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Белгије, Шведске, Канаде и Аустралије, већином представници наше дијаспоре, мада је све више и странаца.


Процене су да 203 милиона Европљана годишње оствари путовања мотивисана здравственим разлозима и да се на тим путовањима потроши око 115 милијарди евра. Србија сигурно има знања, могућности и капацитета да буде део ових процеса, рекао је министар здравља Златибор Лончар.


„Знамо да имамо врхунске стручњаке, да можемо да пружимо услуге у складу са свим светским стандардима, да су нам цене конкурентне и да је Србија добар и срдачан домаћин.

 

Задатак Министарства здравља је да у ваше име све наведено промовише свуда у свету, да као кровни државни орган гарантује и подржи ваш рад“, рекао је Лончар.


Развој здравственог туризма ангажује и друге привредне гране и самим тим отвара неограничене могућности, истакао је министар.

 

Уручени сертфикати представницима здравствених установа


У Привредној комори Србије том приликом су свечано уручени сертификати представницима здравствених установа и приватне праксе, учесницима „Пројекта развоја и промоције здравственог туризма у Србији“.


„Ови сертификати које додељује држава својеврсна су препорука пацијентима – здравственим туристима да ће добити и квалитетну и ефикасну, а не само јефтинију медицинску услугу, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.


Сертификати су један од првих и веома важних корака у стварању услова за боље коришћење нашег потенцијала, промоцију наше понуде у свету и бржи развој здравственог туризма у Србији, истакао је Чадеж.


Стратегија развоја туризма Србије до 2025 године, подсетио је председник Коморе, маркирала је здравствени туризам као један од туристичких производа од посебног значаја за развој туристичке привреде, па тако и економије Србије у целини.


Председник ПКС је указао на две неискоришћене шансе Србије када је реч о здравственом туризму - развој бањског туризма и изградња заједничког туристичког производа региона посебно значајна за привлачење туриста са далеких дестинација од Америке до Кине.


Свечаности у ПКС присуствовали су Златибор Лончар, министар здравља, Жељко Сертић доскорашњи директор Развојне агенције Србије, Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља, представници здравствених установа, привредници.


Пројекат развоја и промоције здравственог туризма у Србији реализован је под покровитељством Министарства здравља. Радна група министарства активно је радила на успостављању критеријума и процедура какои странци код нас могли да добију што квалитетнију и ефикаснију здравствену услугу.

 

Фокус је био на стоматолошким и услугама естетске хирургије, па су у радну групу укључени представници Стоматолошке коморе Србије и Удружења естетских хирурга Србије, а у реализацији наведених задатака консултовани су Привредна комора Србије, ЈУТА и Туристичка организација Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 20 јун 2017 22:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани