Japan: Neočekivan trgovinski deficit, uvoz nadmašio izvoz

Tanjug

19. 06. 2017. u 23:46

Japan je u maju neočekivano zabeležio trgovinski deficit, prvi put u četiri meseca, jer su rastući izdaci za uvoz energenata neutralisali rast izvoza

Јапан: Неочекиван трговински дефицит, увоз надмашио извоз

Foto Tanjug, AP Photo/Koji Sasahara

TOKIO - Japan je u maju neočekivano zabeležio trgovinski deficit, prvi put u četiri meseca, jer su rastući izdaci za uvoz energenata neutralisali rast izvoza, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Japan je prošlog meseca zabeležio deficit od 203 milijarde jena (1,8 milijardi dolara), prema podacima japanskog Ministarstva finansija, prenosi agencija Frans pres.

"Cene sirove nafte su se oporavile, dok je jen tog meseca bio slabiji", kaže ekonomista "Barkliz kapitala" Juširo Nagai za Frans pres.

Jen je oslabio za 2,3 odsto prema dolaru u odnosu na nivo od pre godinu dana, što je podiglo troškove uvoza.

"Majski deficit je pre svega posledica rasta uvoza", ocenio je glavni ekonomista kompanije "Lajf inšurans" Meiđi Jasuda.

Ukupan izvoz u maju, na godišnjem nivou, porastao je za 14,9 odsto na 5.850 milijardi jena zahvaljujući većoj isporuci automobila i čelika, dok je uvoz porastao po još većoj stopi od 17,8 odsto na 6.050 milijardi jena.

Zavisnost Japana od fosilnih goriva je porasla otkako je Japan ugasio većinu nuklearnih reaktora posle katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije