19. jun  2017. 23.22  | Izvor: Tanjug

Tabaković: Ne očekuju se značajne turbulencije kursa dinara

BEOGRAD -

Uzroci jacanja srpske valute u poslednjih mesec dana, prema rečima guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti.

Zvanični srednji kurs trenutno iznosi 121,94 dinara za jedan evro, a kako navode u NBS, dinar je u junu ojačao za 0,5 odsto, dok je od početka godine domaća valuta jača 1,1 odsto.

Iako guvernerka ističe da je kretanje kursa nemoguće predvideti, ona navodi da se ne očekuju značajne turbulencije.

"Dobra informisanost NBS o uticaju relevantnih faktora omogućava efikasno održavanje stabilnosti na deviznom tržištu. Mi ni u narednom periodu ne očekujemo značajne turbulencije na deviznom tržištu", kaže za "Blic" Tabaković.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih je poslednjih dana došlo do jačanja valute, guverner kaže da je došlo do uravnotežene ponude i tražnje za devizama, kao posledica usklađenosti platnog bilansa, kao i popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja, odnosno rasta izvoza.

Ona navodi da je došlo i do većeg poverenja stranih investitora u budućnost domaće ekonomije, kao i to da su stabilnosti na deviznom tržištu doprineli povećanje aktive banaka vezane za evro, što u suštini znači rast kreditiranja, ali i kupovina deviza, kao sezonska pojava, piše "Blic".

Guverner NBS podseća da je na početku godine bilo pritisaka na dinar koji su bili rezultat pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju i sezonski povećane tražnje domaćih preduzeća za devizama.

Zbog većeg uvoza energenata koje je karakteristično za taj period godine, kompanije koje uvoze ovu robu kupovale su evro i tako mu podigle cenu.

"NBS je u cilju sprečavanja prekomernih oscilacija deviznog kursa od početka godine intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom 280 miliona evra. NBS će, kao i do sada, pratiti uticaj svih faktora na deviznom tržištu i po potrebi reagovati kako bi održala stabilnost i omogućila normalno funkcionisanje deviznog tržišta", ističe Tabakovićeva za "Blic".