Pejčinović Burić: Sa Srbijom dosta otvorenih pitanja, rešićemo ih

Nova hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da će "nastaviti da radi i na rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom".

Agencija Hina podseća da je Hrvatski sabor potvrdio izbor Marije Pejčinović Burić za novu ministarku spoljnih i evropskih poslova, čime je okončana rekonstrukcija i prva velika kriza vlade premijera Andreja Plenkovića. Pejčinović Burićeva menja na dužnosti Davora Ivu Štira.

Marija Pejčinović Burić izjavila je u Dnevniku Hrvatske radio-televizije da će hrvatska vlada zadržati kontinuitet u spoljnoj politici sa naglaskom na razvijanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju otvorenih pitanja sa zemljama u regionu 

"Srbija je druga zemlja u našem okruženju (posle BiH) sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju, a mi ne priznajemo, itd. Mislim da treba da početi sa rešavanjem otvorenih pitanja", rekla je hrvatska ministarka.

Nova šefica hrvatske diplomatije najavila je da će se uskoro nastaviti sa radom na rešavanju pitanja granice.

"Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije pre šest, sedam godina. Mislimo da je sada došlo vreme da počnemo ponovo da razgovaramo o tom pitanju. Važno nam je da se rešavaju pitanja nestalih. Mislimo da je to humanitarno pitanje. Mislim da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo da napravimo korake", rekla je Marija Pejčinović Burić.

Hrvatska šefica diplomatije je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da intenzivno radi na jačanju saradnje sa zemljama jugoistočne Evrope, kao i na afirmisanju hrvatskog mediteranskog identiteta i srednjoevropske dimenzije.

Pejčinović Burićeva najavila je da će prva država koju će posetiti biti Bosna i Hercegovina gde će učestvovati na zajedničkoj sednici hrvatske vlade i Saveta ministara BiH.

"To će biti prilika za razgovor o raznim otvorenim pitanjima i daljoj saradnji, a biće potpisano i nekoliko ugovora", rekla je Marije Pejčinović Burić.

U vezi sa najavom Stalnog arbitražnog suda u Hagu da će 29. juna doneti odluku o morskoj granici sa Slovenijom, nova šefica hrvatske diplomatije je istakla da je za Hrvatsku taj postupak formalno-pravno završen. Na pitanje da li će ta odluka pogoršati odnose sa Slovenijom, rekla je da se nada da neće.

"Nadamo se da neće. Mi ćemo učiniti sve da pripremimo naše partnere i ostale koji su nam važni, da ih informišemo o našem stavu", rekla je hrvatska ministarka.

Hina navodi i da je Pejčinović Burić najavila i jačanje saradnje s Rusijom.

"Mi ne moramo da mislimo isto da bismo sarađivali. Saradnja je poslednjih desetak godina bila na vrlo niskim granama. Verujemo da je sad vreme, bez obzira na razlike u nekim pitanjima, da počnemo ozbiljniju saradnju u privredi i nekim drugim područjima", dodala je Mariju Pejčinović Burić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво