Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Zoran Radinović besplatno trenira decu iz Prijedora: Mališanima prenosi ljubav prema kraljici svih sportova

Zoran Radinović besplatno trenira decu iz Prijedora: Mališanima prenosi ljubav prema kraljici svih sportova

Trener Atletskog kluba „Prijedor“ Zoran Radinović (42) već 15 godina decu iz grada na Sani trenira besplatno.

treninzi atletika Prijedor Foto: B. Majstorović / RAS Srbija
treninzi atletika Prijedor
Foto: B. Majstorović / RAS Srbija

Atletičari ovog kluba ne plaćaju članarinu, opremu, kao ni troškove puta i smeštaja. Radinović za „EuroBlic“ kaže da je nakon dolaska na mesto trenera 2003. godine odlučio da sve bude besplatno. Razlog za to je njegova velika ljubav prema kraljici sportova.

- Atletikom sam počeo da se bavim pre 34 godine. Kroz ovaj sport sam se izgradio i naučio sam svoju decu mnogim korisnim i velikim stvarima. Sve ovo radim zato što volim atletiku, a kada bih naplaćivao deci članarinu onda bih njih gledao kroz tih nekih 10-tak maraka, a ovako nas samo spaja ljubav prema sportu – objašnjava Radinović.

Zoran Radinović
Foto: B. Majstorović / RAS Srbija
Zoran Radinović

Dodaje da im grad uplaćuje 4.000 KM godišnje i da je to dovoljno za izmirenje obaveza kluba. Navodi da i pojedini lokalni privrednici pokazuju interesovanje, te da ih finansijski podržavaju.

Radinović navodi da su roditelji dece koju trenira predlagali da napalaćuje treninge, ali da je on to odbio.

Tvrdi da je zadovoljan što kao profesor fizičkog vaspitanja u prijedorskoj Mašinskoj školi ima platu.

- Živimo u teškom vremenu, i mnogi su u nezavidnom materijalnom stanju. Na ovaj način mogu pomoći roditeljima, ali i deci da se razvijaju kroz atletiku koja je osnova fizičkog, ali i psihičkog zdravlja - ističe on i dodaje da cilj njegovog Kluba nisu samo nagrade i priznanja.

- Najveći dobitak je da ovu decu izvedemo na pravi put, jer danas oni dosta vremena provode sedeći ispred računara. Uspeh je kada se dete toga oslobodi i dolazi 3 puta sedmično na atletiku – navodi Radinović.

Foto: B. Majstorović / RAS Srbija

Objašnjava i da je jako važno za decu psihofizički razvoj, a posebno da nemaju krivu kičmu i kolena, a posebno ravne tabane. On ističe da je to danas jedan od problema kod dece, jer kako kaže, kada bi uradili testove za ravne tabane kod dece da bi rezultati bili poražavajući.

- Obaveza je da tokom lepog vremena da se deca nakon treninga izuju bosa i krug od 400 metara na Stadionu hodaju bosa. Hodanje bez obuće je korisno za pravilan razvoj stopala, nakon toga im pregledam tabane, a kada uočim neke nepravilnosti, savetujem roditelje da odvedu decu kod stručnjaka - kaže Radinović.

Ističe da je bitno da deca u najranijem dobu dolaze na treninge i da posmatraju one koje treniraju kako bi se priključili treninzima.

Oko 50 dece koja su članovi AK „Prijedor“ treniraju u četiri grupe, zavisno od uzrasta.

Član ovog kluba je i Anastasija Udovičić (12) koja kaže da je tokom 4 godine treniranja osvojila 26 medalja.

- Dvostruka sam šampionka BiH i ove godine sam prvakinja i u krosu za mlađe pionirke. Na Belom krosu sam bila peta, a već pet godina pobeđujem i na Atletskim trkama u Prijedoru – priča Anastasija.

Dodaje da je za svoj uspeh zahvalna treneru Radinoviću, kao i Vuk Drljić (12), koji je prvak RS na 200 metara.

- Trener Radinović je dobar, možda i najbolji u regionu, ja ga volim što mi daje podsticaj da budem još bolji – kaže Vuk.

Trenirao i brojne šampione

Zoran Radinović je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu i sport u Beogradu, a potom i magistrirao u Istočnom Sarajevu.

Objavio je značajan broj stručnih radova. Od 1975. godina član je AK Prijedor. Bio je reprezentativac Jugoslavije, a potom radio kao kondicioni trener brojnih šampionskih klubova. Među onima koje je kondiciono trenirao je i fudbaler Crvene Zvezde, Slobodan Marović.