Najnovije vesti
Vesti Politika
"RAZOČARALA ME OPOZICIJA" Norveški ambasador ŠOKIRAN reakcijama na njegovu čestitku Ani Brnabić

"RAZOČARALA ME OPOZICIJA" Norveški ambasador ŠOKIRAN reakcijama na njegovu čestitku Ani Brnabić

Norveški ambasador u Srbiji neprijatno je izneneđen time što je njegova čestitka Ani Brnabić, mandatarki za sastav nove vlade Srbije, dočekana na nož u srpskoj javnosti, pogotovo u onom delu koji sebe smatra demokratskim, tolerantnim i prozapadno orijentisanim.

Arne Sanes Bjornstad foto tanjug dragan kujundzic Foto: D. Kujundžić / Tanjug
Arne Sanes Bjornstad foto tanjug dragan kujundzic
Moja čestitka novoj premijerki naišla je na veoma negativne komentare u delu srpske javnosti: Ambasador Arne Sanes Bjornstad
Foto: D. Kujundžić / Tanjug
Moja čestitka novoj premijerki naišla je na veoma negativne komentare u delu srpske javnosti: Ambasador Arne Sanes Bjornstad

Takva reakcija dela srpske opozicije iznenadila je nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Srbiji, saznaje "Blic", među kojima je i pomenuta Ambasada Norveške.

Arne Sanes Bjornstad, norveški ambasador u Beogradu, kaže za "Blic" da je veoma iznenađen takvim reakcijama.

- Moja čestitka novoj premijerki naišla je na veoma negativne komentare. Izrazito partijski pristup dela srpske opozicije prema Ani Brnabić pokazuje da u Srbiji nije poželjno podržavati čak ni dobre poteze i mere vašeg protivnika - kaže Bjornstad za "Blic".

Sve je počelo kada je Ambasada Norveške na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici doživela svojevrsni linč nakon čestitke Ani Brnabić na pruženoj šansi da sastavi novu vladu.

"Čestitamo Ani Brnabić! Srbija sada liči na napredne skandinavske zemlje. Gospođu Brnabić poznajemo iz rada s njom kao direktorkom NALED-a i kao ministarkom. Ona ima istu potrebu, kao i predsednik Vučić, da Srbiju približi evropskoj porodici bogatih i uspešnih zemalja. Na tom putu, premijerka može da računa na punu podršku Norveške", piše u čestitki norveške ambasade na Fejsbuku.

U komentarima ispod objave, norveška ambasada optužena je za licimerje, "vređanje inteligencije" i "podržavanje diktatora". Jedan od korisnika Fejsbuka je čak postavio fotomontažu na kojoj osobe koje su primenile silu prema novinarki "Danasa" i fotoreporteru tokom mitinga SNS ispred Skupštine Srbije nose vikinške šlemove u boji norveške zastave.

Ambasador nastavlja da je "veoma tužno što je liberalna opozicija, koja sebe naziva demokratskom, protiv Ane Brnabić iako ona predstavlja korak napred za Srbiju".

- Šta god mislili, SNS je osvojila parlamentarne izbore, a Aleksandar Vućić predsedničke. Liberalna opozicija trebalo bi da bude zadovoljna što je upravo ona izabrana za premijerku budući da deli većinu njihovih vrednosti - dodaje ambasador Bjornstad.

Bjornstad ističe da je razumljivo da "opozicija treba da bude opozicija", ali da to ne podrazumeva po svaku cenu.

- Kada predsednik izabere nekog ko predstavlja demokratske vrednosti za kakve opozicija tvrdi da se zalaže, razočaravajuće je da nemaju da kažu ništa pozitivno. Sada je na njoj da pokaže za šta će se zalagati kao premijer i trebalo bi da joj se sudi samo na osnovu njenih dela u vladi - napominje ambasador.

Kako "Blic" saznaje iz drugih diplomatskih krugova, još nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Srbiji veruju da izbor Ane Brnabić naznačava pozitivne promene u Srbiji.

- Nadali smo se da će proevropska i liberalna opozicija uočiti to i pozitivno dočekati njenu nominaciju kao korak ka otvorenijem i tolerantnijem društvu - zaključuje Arne Sanes Bjornstad.

Podsetimo, "Blic" je aktivno podržavao imenovanje Ane Brnabić za mandatarku, prve žene na mestu premijera u Srbiji. Uz to, Srbija se upisala na spisak svega pet zemalja u svetu koje na vodećim pozicijama imaju osobe otvoreno homoseksualne orijentacije. Svetski zapadni mediji preneli su njeno imenovanje kao istorijski trenutak za Srbiju, te kao hrabar potez u konzervativnoj zemlji.

Norveška značajan investitor

Norveška je jedna od zemalja koje su među najznačajnijim partnerima Srbije - kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Ova skandinavska država od 2000. godine poznata je kao jedan od najvećih dobrotvora Srbije. Prema nekim podacima, kroz svoje programe pomoći iz Norveške je u Srbiju plasirano oko 250 miliona evra. Norveška je i bitan izvor investicija u našoj zemlji, a telekomunikacioni gigant "Telenor" na našem tržištu posluje od 2006. godine.

Ova država je, inače, članica NATO (generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg bio je premijer Norveške), ali ne i Evropske unije, sa čijim članicama ipak blisko sarađuje. Činjenica da Norveška, iako članica NATO, održava i dobre odnose sa Rusijom, čini je svojevrsnim fenomenom u aktuelnoj geopolitičkoj klimi.