');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Hina: Međunarodna organizacija rada smatra da Hrvatska nije dužna penzionerima iz bivše Krajine

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima pretežno srpske nacionalnosti iz nekadašnje SAO Krajina i Republike Srpske Krajine isplati penzije za period od početka rata na do 1998. godine, javila je danas Hina.

Zagreb_zastava_RAS foto Oliver Bunic Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Zagreb_zastava_RAS foto Oliver Bunic
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

- To je preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO-a jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama - rekao je za Hinu izvor u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Izvor Hine u ministarstvu navodi da je "ljude koji su otišli u Srbiju obeštetila Srbija uvodeći ih u svoj penzionerski sistem, kao da se penzije ne mogu isplaćivati iz oba fonda - hrvatskog penzionog sistema i "parafonda" SAO Krajine.

Udruženje sindikata penzionera Srbije u Beogradu je u novembru 2014. podnelo predstavku ILO-u protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija iz pomenutog razdoblja.

Predstavnici Zagreba izneli su svoj stav o tome krajem 2016. u odgovoru na 15-ak stranica koje je sastavila međuresorna radna grupa s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema, ministarstva spoljnih i evropskih poslova, javnog tužilaštva i pravnih stručnjaka, navodi Hina.

Dodaje se da su Hrvatska i Srbija to pitanje rešile bilateralnim sporazumom.

Linta: Skandalozna odluka Međunarodne organizacije rada

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas skandaloznom odluku Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije dužna proteranim Srbima da isplati zaostale, a neisplaćene penzije za period od 1991. godine do ponovne uspostave.

Miodrag Linta
Foto: Medija centar Beograd / Promo
Miodrag Linta

Linta ističe da je u delu današnje Hrvatske, koje je bilo pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, odnosno u Republici Srpskoj Krajini do 1995. godine bilo 57.500 penzionera.

Svima njima Hrvatski penzioni fond je jednostranom odlukom obustavio isplatu penzija početkom druge polovine 1991. godine, ističe se u sasopštenju.

Obustava je trajala do 1997. godine dok nije potpisan Sporazum o normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske 1996. godine.

Nakon što je potpisan navedeni Sporazum stekli su se bezbedniji uslovi za odlazak u Hrvatsku.

Prema proceni Udruženja penzionera iz Hrvatske, obustavljena je u proseku 81 penzija po penzioneru. Hrvatski penzioni fond i danas odbija da ovim licima isplati dospele, a neisplaćene penzije, pozivajuće se tobože na prekid platnog prometa, ratne okolnosti i slično.

Na taj način Hrvatska krši međunarodne propise koji regulišu zaštitu položaja izbeglica prema kojima izbeglicama ne bi smela da se umanjuju njihova stečena i svaka druga prava, dodaje se u saopštenju.

Hrvatska državna novinska agencija Hina javila je ranije danas da ILO smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine, da isplati penzije za period od početka rata do 1998. godine.

"To je preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama", javila je Hina, pozivajući se na izvor iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.