Sudar u kome je učestvovao Terzin sin imao je jednog MNOGO ZANIMLJIVIJEG UČESNIKA

Izvor: Blic, 20.Feb.2017, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudar u kome je učestvovao Terzin sin imao je jednog MNOGO ZANIMLJIVIJEG UČESNIKA

Bobe Nedeljkovski (45), čuveni kradljivac slike Pola Sezana iz ciriškog muzeja, ugruvan je u sudaru sa Kostadinom (25), sinom direktora Zvezde Zvezdana Terzića!

Kako "Blic" nezvanično saznaje, do udesa u subotu oko 19 sati je došlo kada je "golf", za čijim volanom je bio Terzić, proklizao i iznenada prešao na levu stranu kolovoza u Ulici kralja Milana kod "Beograđanke" i potom čuknuo vozilo divljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taksiste.

Taksista Zijadin Vasić (30), koji je vozio "folksvagen šaran" beogradskih tablica, prebačen je u Urgentni centar, gde je nakon odrađene dijagnostike utvrđeno da je pretrpeo lake telesne povrede i on je nakon toga pušten na kućno lečenje.

Nijedan od učesnika u sudaru nije imao alkohol u krvi.

Međutim od samog udesa - koji se može okarakterisati i kao čukanje - mnogo je, međutim, interesantniji identitet putnika iz Vasićevog taksija.

Radi se o Bobetu Nedeljkovskom (47), osuđivanom kradljivcu umetnina. Iako je i sam, kako je ispričao na mestu udesa, bio ugruvan, on nije želeo da ga ekipa Hitne pomoći preveze u Urgentni centar.

Prema nezvaničnim informacijama, Nedeljkovski je nedavno izašao iz zatvora gde je služio kaznu za spektakularnu krađu slike vredne neverovatnih 100 miliona evra i pokušaj preprodaje.

Iz muzeja zadužbine E. G. Brlea u Cirihu 2008. godine ukradene su naime četiri izuzetno vredne slike.

Naime, u akcijama "Ekspert", "Prsluk" (kako su nazvane kod nas) i "Evropa" (u Švajcarskoj), pripadnici srpskog SBPOK-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su u aprilu 2012. četiri osobe kod kojih je pronađena slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku".

Stručnjaci su potvrdili da je slika ukradena u istoj akciji u kojoj su nestale i slike Edgara Degaa ("Grof Lepik i njegove ćerke"), Vinsenta van Goga ("Grana kestena u cvatu") i Kloda Monea ("Makovi blizu Veteula").

Osim Nedeljkovskog, za krađu su bili optuženi i Ivan Peković (41), te Raško Mladenović i Goran Radojević.

Prvostepenom presudom Specijalnog suda grupa je dobila ukupno 19 i po godina robije, a sam Nedeljkovski osuđen je na četiri godine i šest meseci zatvora. Presudom Apelacionog suda iz maja 2015. godine, kazna mu je povećana za šest meseci.

U presudi se navodi da je Mladenović osuđen jer je 10. februara 2008. iz muzeja u Cirihu, zajedno sa još dva N.N. lica, pretnjama po život posetiocima i radnicima oduzeo četiri umetničke slike u ukupnoj vrednosti od 180 miliona švajcarskih franaka.

Peković, Nedeljkovski i Radojević su osuđeni jer su od prve polovine 2008. do 11. aprila 2012. u Beogradu pokušali da preprodaju umetničke slike. Slike Degaa i Sezana optuženi su uspeli da prenesu na teritoriju Srbije, dok su preostale dve slike odbacili i one su vrlo brzo nakon krađe pronađene u Švajcarskoj.

Dela koja su preneli u Srbiju nuđena su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu Pekovićevog automobila, koji je posle duže potere uhapšen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.