Zvezda - Partizan
Zvezda - Partizan

Večiti derbi poznat i kao Beogradski derbi je utakmica između velikih gradskih rivala Partizana i Crvene zvezde dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji. Rivalstvo je prisutno u svim sportovima kada su u pitanju ova dva kluba, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške i rukometne sekcije sportskih društava.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji sa 48,2% stanovništva koji navijaju za Crvenu zvezdu, i 32,2% navijača Partizana. Ova dva kluba su najpopularnija i u Crnoj Gori kao i u Republici Srpskoj. Imaju navijače u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u zapadnim zemljama a navijači su većinom Srbi koji žive u tim zemljama. Partizanove boje su crna i bela, dok su Zvezdine crvena i bela. Ove utakmice su uvek dugo željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog slabijeg kvaliteta fudbala u poslednjim godinama kao i velike količine huliganizma drastično je smanjena posećenost na ovim utakmicama.

Crvena zvezda je osnovana 4. marta 1945. godine od strane omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije, Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. godine kao deo Jugoslovenskog sportskog društva. Prvi meč između ova dva kluba je odigran 5. januara 1947. godine na stadionu JNA, rezultat je bio 4:3 za gostujuću ekipu Crvenu zvezdu a utakmica je bila odigrana na veoma niskoj temperaturi na minus 19 stepeni, pred oko 4.000 gledalaca. Partizan je do svoje prve pobede u međusobnim okršajima stigao već u narednom derbiju drugi po redu 27. aprila 1947. godine kada su crno beli pobedili sa 1:0. Prvi put derbi je pod reflektorima odigran 1972. godine kao 50. derbi a 37. Večiti derbi je igran 1965. godine je prvi meč Zvezde i Partizana koji je prenosila televizija na drugom kanalu.

Rekordna poseta je zabeležena 7. novembra 1976. godine kada je na tribinama Marakane bilo oko 100.000 gledalaca od čega 90.142 sa plaćenim ulaznicama. Prvi gol u večitom derbiju postigao je Jovan Jezerkić igrač Crvene zvezde a prvi strelac za Partizan je bio Stjepan Bobek. Prvi derbi koji je završen bez golova je odigran 1. oktobra 1961. godine kao 29. derbi. Prvi crveni karton je dobio Ljuba Spajić iz Crvene zvezde. Prvi derbi koji je odigran bez gledalaca zbog kazne Zvezde bio je 1. marta 2008. godine u prvom kolu prolećnog dela prvenstva. Vladimir Dišljenković iz Crvene zvezde branio je na pet utakmica večitog derbija i nije primio nijedan gol. Živorad Jevtić iz Crvene zvezde je odigrao deset utakmica i nijednom njegov tim nije izgubio.

Na utakmici šesnaestine finala Kupa Jugoslavije 2. decembra 1959. godine posle rezultata 2:2 izvođeni su jedanaesterci Milan Šoškić iz Partizana je odbranio dva jedanaesterca a kao poslednji izvođač dao je i pobedonosni gol. Dva puta su večiti derbi sudile inostrane sudije 25. avgusta 1957. godine Crvena zvezda - Partizan 2:2 Italijan Liverani, a 2. marta 1958. godine takođe Crvena zvezda - Partizan 2:2 Austrijanac Kajner. Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković igrač Crvene zvezde 6. septembra 1987. godine. Golman Partizana je bio Branislav Đukanović.
Večiti derbi poznatiji svima kao nacionalni derbi je utakmica dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji, utakmice prenose sve radio i televizijske stanice, dok mnogi oduševljeno hrle ka stadionu da bodre svoje timove i omiljene igrače.

Crvena zvezda je do sada bila 26 puta nacionalni šampion a osvojila je i 24 puta trofej pobednika nacionalnog kupa. Najveći uspesi na međunarodnoj sceni su titula šampiona Evrope 1991, i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa 1968. Značajne titule su i one finale kupa UEFA 1979 i finale Superkupa Evrope 1991.
Partizan je do sada bio 26 puta nacionalni šampion, osvojio je 12 puta trofej pobednika nacionalnog kupa i 1 trofej pobednika nacionalnog Superkupa 1989.

Na međunarodnoj sceni najznačajniji postignuti rezultati su titula vicešampiona Evrope 1966, trofej pobednika Srednjoevropskog kupa 1978, i 2002. godine kada su usledile legendarne kvalifikacije za Ligu šampiona sa nemačkim trenerom Lotarom Mateusom na čelu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

PARTIZAN SPREMA BOMBU: Zvezda Evrolige glavna meta crno-belih za leto!

Partizan će pokušati dodatno da se ojača Posle neuspeha u osvajanju mesta u plej-ofu Evrolige ove sezone, KK Partizan već planira korake ka poboljšanju ekipe za naredno takmičarsko poglavlje. Prema ekskluzivnim informacijama izraelskog novinara Arela Ginzberga, crno-beli...

Izvor: HotSport.rs, 25.Apr.2024, 13:34

Detaljnije >>

GROBAR NASAMARIO ZVEZDAŠE: Predstavio se kao Alehandro iz Španije koji voli crveno-bele, a zapravo je reč o vatrenom navijaču Partizana! (VIDEO)

Predstavio se kao navijač Zvezde iz Španije, kasnije otkriveno da je vatreni navijač Partizana Derbi između Crvene zvezde i Partizana uvek privlači pažnju širom sveta, a ovoga puta nije bilo drugačije. Na stadionu Rajko Mitić, gde su se sastali beogradski velikani u polufinalu Kupa,...

Izvor: HotSport.rs, 25.Apr.2024, 12:55

Detaljnije >>

SRAMAN ČIN NATHA: Izraelac hteo da razbije zvučnik i prekine pesmu koja je posvećena stradalim Srbima! (VIDEO)

Natho verovatno nije znao šta čini Incident koji se dogodio nakon nedavnog derbija između Crvene zvezde i Partizana u polufinalu Kupa Srbije izazvao je pažnju javnosti i postao predmet rasprave među navijačima i ljubiteljima fudbala. Bibarsu Nathu, fudbaleru Partizana, zasmetala...

Izvor: HotSport.rs, 25.Apr.2024, 10:55

Detaljnije >>

Najčistija "Milojevka" u derbijima: Kako je Vladan X faktorom pročitao Duljaja i razbio mit

Crvena zvezda je rešila glavnu nedoumicu ove sezone. Drugi put u svega četiri dana pobedila je Partizan, sada još ubedljivije nego u prvenstvu i plasirala se...

Izvor: Sportal.rs, 25.Apr.2024, 10:37

Detaljnije >>

Zvezda "pecnula" Partizan na društvenim mrežama: Laku noć /FOTO/

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 2:0 u polufinalu Kupa Srbije, a klub sa Marakane pecnuo je večitog rivala na društvenim mrežama.

Izvor: Sportal.rs, 25.Apr.2024, 09:43

Detaljnije >>

ZGODNA PLAVUŠA NAHVALILA DELIJE: Žena fudbalera Zvezde jednom rečenicom sve objasnila posle derbija! (FOTO)

Ovo su bili njeni utisci sa derbija U polufinalu Kupa protiv Partizana, Omri Glazer je obavio ono za šta je plaćen – sačuvao je mrežu svog tima, osiguravajući pobedu Crvene zvezde rezultatom 2:0. Iako nije imao previše posla, Glazer je pokazao svoju ključnu ulogu...

Izvor: HotSport.rs, 25.Apr.2024, 09:12

Detaljnije >>

DRAGOVIĆ UDARIO NA GROBARE: Kapiten Crvene zvezde pogodio navijače Partizana tamo gde ih najviše boli! (FOTO)

Dragović je imao poruku za vatrene pristalice crno-belih Poraz Partizana u nedavnom večitom derbiju sa rezultatom 2:3 protiv Crvene zvezde nije samo uzdrmao tlo ispod crno-belih, već je izazvao plimu nezadovoljstva, koja je dostigla svoj vrhunac nakon kontroverznog suđenja glavnog arbitra...

Izvor: HotSport.rs, 25.Apr.2024, 08:34

Detaljnije >>