Zrenjaninski prosvetari: Ne plašimo se posledica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninski prosvetari: Ne plašimo se posledica

Prosvetni radnici koji su ušli su u šestu nedelju štrajka, danas su i potpuno obustavili nastavu. Predstavnici sindikata u Zrenjaninu poručili su da se ne plaše nikakvih posledica, da je zakon poštovan, i očekuju, kako kažu, da prestanu razgovori sa ministarstvom, a da otpočnu pregovori.

"Ovo nije potpuna obustava rada, već građanska neposlušnost", rekao je Zvonimir Jović predsednik Sindikata prosvetnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radnika Banata, ističući da će ocene na polugodištu đacima u Vojvodini biti zaključene, nastavnička veća održana, a knjižice podeljene.

"To radimo ne zbog straha, nego smo smatrali da treba ostaviti vremena ministarstvu, iako je pet nedelja već jako mnogo vremena, da donese rešenja kojim bismo mi prosvetni radnici bili zadovoljni. Ostatak Srbije, po našim informacijama, neće zaključiti ocene, odnosno, nastavnici će dati predlog ocena, ali se neće održati odeljenska veća. Po zakonu, veća zaključuju ocene, minimum procesa rada je 30 minuta, i ne podrazumeva održavanje nastavničkih i odeljenskih veća, i ostalih aktivnosti koje se sprovode u školi", rekao je Jović.

Prema rečima Kiš Gizele, profesorke Muzičke kulture, ne samo članovima sindikata, već i svim radnicima, jasno je da samo jedinstvom mogu nešto i postići.

 "Jednostavno, ta pretnja da možemo svi dobiti otkaze ne može se sprovesti ako smo jedinstveni", naglasila je Kiš.

"Pokušavaju da nas uvuku u raspust, pa da probaju da razbiju štrajk"

Ranko Hrnjaz, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije tvrdi da je štrajk u skladu sa zakonom i da je nastava obustavljana dva puta po jedan dan. Kako kaže, trebalo bi da prestanu razgovori sa ministarstvom, a da otpočnu pregovori.

"Pokušavaju da nas uvuku u raspust, pa da probaju da razbiju štrajk. To je kompletna njihova strategija, druge nemaju. Njih zanima samo da ima ko da čuva tu decu, a kvalitet obrazovanja i drugo, apsolutno ne, jer da ih zanima, ovaj štrajk bio bi završen već u prvoj nedelji", smatra Hrnjaz.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, oko 200 škola u pokrajini je potpuno obustavilo rad, a većina je u nekom obliku štrajka.

Sindikati prosvete protestuju danas u Beogradu, a ispred Vlade Srbije ukazali su na težak materijalni položaj i nezadovoljstvo što nadležni već pet nedelja ne ispunjavaju njihove zahteve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.