Zrenjaninski muzej obnovio stalnu postavku

Izvor: Beta, 20.Okt.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninski muzej obnovio stalnu postavku

ZRENJANIN, 20. oktobra 2014. (Beta) - Narodni muzej u Zrenjaninu obnovio je izložbeni prostor stalne postavke umetničkih dela nastalih u 20. veku, a publici je predstavljen 41 eksponat iz fundusa te ustanove.

Saradnica Narodnog muzeja rekla je da su medju izloženim delima slika "Veseli Banaćani" Stevana Aleksića, portreti kralja Petra i kralja Aleksandra Karadjordjevića koje je naslikao Uroš Predić i portret Sofije Sojke Jovanović, jedino delo Paje Jovanovića u >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << kolekciji tog muzeja.

"Aktovi i portreti darovitog i pomalo zaboravljenog minhenskog studenta Aleksandra Sekulića mogu se videti jedino u Zrenjaninu, a izloženi su i radovi Vase Pomorišca, uključujući i delo za koje je taj slikar dobio srebrnu medalju Pariskog salona", rekla je Vrzić.

Radjanju moderne umetnosti Zrenjaninu doprineli su takozvani "Velikobečkerečki impresionisti" koji su na stalnoj postavci takodje predstavljeni sa nekoliko radova, uz velikane moderne Savu Šumanovića, Jovana Bijelića, Ivana Radovića i Zoru Petrović.

Likovna zbirka Narodnog muzeja u Zrenjaninu sa oko 1.500 predmeta jedna je od najvrednijih u Vojvodini i predstavlja svojevrsni umetnički presek zbivanja u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na srednji Banat od 18. do polovine 20. veka.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zrenjaninski muzej obnovio stalnu postavku

Izvor: Blic, 20.Okt.2014

Narodni muzej u Zrenjaninu obnovio je izložbeni prostor stalne postavke umetničkih dela nastalih u 20. veku, a publici je predstavljen 41 eksponat iz fundusa te ustanove...Saradnica Narodnog muzeja rekla je da su među izloženim delima slika “Veseli Banaćani” Stevana Aleksića, portreti kralja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.