Zrenjanin, Subotica i Sombor dobijaju nove angio sale

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2016, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin, Subotica i Sombor dobijaju nove angio sale

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da će opšte bolnice u Zrenjaninu, Subotici i Somboru, dobiti nove angio sale i da bi one trebalo da u punom kapacitetu prorade na proleće naredne godine.

Gojković je rekao Tanjugu da je od ranije poznato da su pronađena sredstva za kupovinu dve angio sale, ali je istakao da su sekretarijat na čijem je čelu i cela pokrajinska vlada uspeli da za tri meseca, koliko upravljaju pokrajinom, ostvare uštede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje omogućavaju kupovinu i treće angio sale tako da će sve tri opšte bolnice u sva tri pomenuta grada uskoro dobiti nove angio sale.

Podsetio je da su do sada u Vojvodini postojale samo dve angio sale i da su obe bile smeštene na Institutu za kardio-vaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i naglasio da je u poslednjih deset dana počela sa radom i treća angio sala koja se nalazi u objektu Kamenica 2.

Uz tri angio sale koje se nalaze u Novom Sadu i tri koje će biti otvorene u Zrenjaninu, Subotici i Somboru u Vojvodini će biti ispunjen standard da na 300.000 stanovnika ide jedna angio sala za kardiologiju, ocenio je Gojković.

"Na taj način će značajno biti smanjena stopa mortaliteta kao i socio-ekonomske posledice kardiovaskularnih obolenja koja su najčešća kod građana Vojvodine. Osim toga očekujem da sa tih šest angio sala već do kraja sledeće godine više nećemo imati listu čekanja za kardiološke invazivne interventne procedure, čime ćemo napraviti izuzetan pomak u lečenju kardio-vaskularnih bolesnika, a samim tim i značajno unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite građana Vojvodine", rekao je Gojković.

Plan je i da sve tri bolnice dobiju vrhunski obučene ekipe za rad u angio salama, a Gojković objašnjava kako:

"Uveli smo jednu vrstu takmičarskog duha između te tri opšte bolnice jer su kolege iz tih bolnica zaista svojski zapele da nauče procedure interventne kardiologije".

Gojković kaže da se oni već više od dva meseca obučavaju na Institutu u Sremskoj Kamenici, a da su se s druge strane sve tri lokalne samouprave u Subotici i Zrenjaninu i Somboru potrudile da obezbede novac za adaptaciju objekata u kojima će biti smeštene angio sale.

"Tako da nam se neće desiti ono što je ranije bio čest slučaj da kupimo opremu, a da ona stoji po podrumima neraspakovana ili da nemamo ljude koji će da rade na toj sofisticiranoj opremi", zaključio je Gojković.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.