Zrenjanin: Prekinuta žetva pšenice

Izvor: Radio 021, 29.Jun.2016, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Prekinuta žetva pšenice

Obilne padavine u srednjem Banatu naneće velike štete usevima koji su već bili spremni za žetvu.

- Prekinuta je žetva pšenice koja je započeta u petak, a već je bilo poleglog žita zbog prethodnog nevremena. Ima dosta polegle pšenice u regionu, a ove padavine ozbiljno će otežati nastavak žetve. Smanjiće se i kvalitet i prinosi - kaže samostalna saradnica za ratarsko - povrtarsku proizvodnju u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin Zorica Rajačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za zrenjaninski.com.

Ona napominje da su pre ove poslednje kiše ratari u većini bili zadovoljni prinosom i kvalitetom zrna, kao i vlagom koja se kretala oko 13 posto.

- U ovom delu Banata su prinosi, inače, veoma različiti i raspon je veliki, zbog razlike u tipu i kvalitetu zemljišta. Zato su do prekida žetve beležni prinosi od pet do čak devet tona po hektaru, pa i više. Ali, na onim parcelama gde je grad tukao useve prinosi su bili izuzetno mali, od 700 kilograma do tone - napominje Rajačićeva.

Autor: Zrenjaninski.com

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.