Žitište: Rumuni vraćaju zemljište

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2017, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitište: Rumuni vraćaju zemljište

Žitelji Žitišta kod Zrenjanina, koji poseduju imovinu u Rumuniji, pozvani su da je hitno prijave Odeljenju za privredu i urbanizam.

"Novosti" pišu da prijavu mogu da podnesu na propisanom obrascu do 29. juna u mesnim zajednicama, a do 30. juna u opštinskoj upravi u Žitištu.

"Poziv se odnosi na naše građane, koji imaju imovinu u Rumuniji, koja im je vraćena u potpunosti ili delimično ili nije vraćena iako su podneli zahtev. Akcija se sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u cilju predlaganja mera za rešavanje povraćaja nacionalizovanog zemljišta između Srbije i Rumunije", navode u Opštinskoj upravi.

Više stotina meštana tri opštine potražuju između 2.500 i 3.000 hektara oranica, uglavnom u pograničnim rumunskim opštinama Ujvar, Otelek i Fenj, na teritoriji županije Timiš.

Zbog sukoba sa SFRJ, Rumunija je od 1953. godine zatvorila granice za državljanje Srbije i onemogućila korišćenje zemlje vlasnicima. Deset godina kasnije to zemljište je nacionalizovano, a od 2005. do 2007. zbog ulaska u EU, Rumunija je morala da denacionalizuje oduzeto zemljište i vrati ga pravim vlasnicima.

Autor: Novosti
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.