ZR: Šetnja za pristupačnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Šetnja za pristupačnost

Aktivistkinje Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC) i drugih organizacija koje okupljaju žene sa invaliditetom prošetale su kroz Zrenjanin i ukazale na problem nedovoljne pristupačnosti ovog grada.

Akcija je simbolično nazvana "Šetnja kroz moj otvoreni i pristupačni grad" i sprovedena je u okviru kampanje "Dostupnost zdravstvene zaštite za žene sa invaliditetom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zrenjaninu", koju finansira fondacija Trag.

Na ovoj uličnoj akciji šetalo se od zrenjaninske Gradske kuće do Dispanzera za žene.

"Obišli smo sve institucije u centru grada i pokazali da su skoro sve nepristupačne za osobe sa invaliditetom", rekla je za RTV koordinatorka ZEC-a Radoslava Aralica.

Ona je objasnila da aktivisti traže dosledno poštovanje Zakona u zdravstvu za žene, odnosno da se ginekološki pregledi omoguće i ženama sa invaliditetom.

"Zgrada dispanzera nije bila do sada dostupna za njih, a sada smo se uverili da je rampa napravljena i da će uskoro ovaj objekat biti pristupačan. Očekujemo i hidraulični ginekološki sto i mobilni ultrazvuk", istakla je Aralica.

Koordinatorka ZEC-a je objasnila da se projekat ove organizacije završava krajem ovog meseca, ali da će njeni aktivisti i dalje pratiti stanje u ovoj oblasti.

"Napravljen je i edukativni film, koji smo prikazali nakon šetnje, a kojim su obuhvaćeni problemi žena sa invaliditetom u svim sredinama", dodala je ona.

Komentarišući formiranje ženske odborničke mreže u Zrenjaninu, koju čine odbornice svih parlamentanih stranaka, i uz čiju pomoć lokalna samouprava realizuje opremanje ginekološke ambulante, Aralica je rekla da je to još jedan pokazatelj da se uvek nađu ljudi koji su spremni da pomognu kada se ukaže na problem.

"U ovom slučaju su to žene", istakla je ona.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.