ZR: Izložba fotografija Mikrogljive Fruške gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Izložba fotografija "Mikrogljive Fruške gore"

U Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu danas u 19 časova biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Mikrogljive (Ascomycota) Fruške gore".

Askomicete su sitne gljive koje žive svuda oko nas i sa kojima se čovek sreće skoro svakodnevno, a da toga uopšte nije ni svestan. Da nema njih ne bi bilo hleba, alkoholnih pića, penicilina, buđavih sireva i drugo.

Carstvo gljiva je ogromno, do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je opisano oko 100.000 vrsta, a najveći deo njih, oko 65.000 vrsta pripada upravo askomicetama. Raznovrsnost oblika i boja ovih vrsta je izuzetna ali njihova lepota najčešće ostaje neprimećena upravo zbog njihovih dimenzija, navodi se u pozivu.

Autor izložbe je dr Dragiša Savić iz Nacionalnog parka Fruška gora, a nadležna kustoskinja Nataša Knežević, iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Postavku čini 60 fotografija različitih vrsta askomiceta snimljenih na području Fruške gore.

Izložba će moći da se pogleda do 28. februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.