ZR: Čistoća odbacila kritike udruženja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Čistoća odbacila kritike udruženja

Zrenjaninsko JKP Čistoća i zelenilo odbacilo je danas kritike pojedinih udruženja za zaštitu životinja, ali i opozicionih stranaka, na račun ophođenja prema napštenim životinjama u Prihvatilištu koje posluje u sastavu tog preduzeća.

U Čistoći su poručili da Prihvatilište delatnost zoohigijene obavlja u skladu sa važećim propisima u ovoj oblasti, pre svih Zakonom o dobrobiti životinja, vodeći računa o dobrobiti životinja i brinući o njihovom životu i zdravlju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Zaštita dobrobiti životinja prisutna je u svim segmentima postupanja sa životinjama, a naročito u delu koji se odnosi na neškodljivo i humano uklanjanje napuštenih pasa i mačaka sa javnih površina na teritoriji grada Zrenjanina, radi njihovog daljeg smeštajnog odnosno zdravstvenog zbrinjavanja", istakli su u Čistoći.

U odgovoru tog preduzeća se navodi i da su uslovi u kojima borave napušteni psi i mačke zadovoljavajući, imajući u vidu tehnički kapacitet Prihvatilišta.

"U sva tri dvorišta Prihvatilišta nalaze se korita sa vodom za napajanje pasa, s tim što se u zadnjem dvorištu nalazi bazen u kome se psi pri visokim temperaturama rashlađuju. Psi se hrane dva puta dnevno i to granulama, koje sadrže najmanje 20 odsto proteina, hlebom i kostima životinjskog porekla", objasnili su u zrenjaninskom JKP.

Kako su istakli, životinje se poje vodom svakodnevno nekoliko puta, a kada su visoke temperature i češće nego uobičajeno.

"Higijena u Prihvatilištu je takođe na zadovoljavajućem nivou, boksevi se peru svakodnevno i dezinfikuju odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima. Za potrebe funkcionisanja Zoohigijenske službe, preduzeće ima zaključen ugovor o pružanju veterinarskih usluga sa veterinarskom stanicom, prema kome je u Prihvatilištu obavezno svakodnevno prisustvo jednog veterinara", dodaje se u odgovoru.

U njemu se napominje i da se zaposleni u Zoohigijenskoj službi susreću i sa vrlo neprijatnim situacijama, jer svakodnevno nailaze na povređene, bolesne, agresivne i odbačene životinje. Kako se objašnjava, zbog svoje i bezbednosti okoline, zaposleni pse hvataju sredstvima koja su dozvoljena za upotrebu i koja ne nanose povrede, niti bol psima.

"Svaki pas koji se nađe u situaciji da bude uhvaćen biva uplašen i tom prilikom menja svoje ponašanje, pa zbog toga često ispolji i agresivnost. Sve aktivnosti koje se preduzimaju u postupku hvatanja pasa vrše se u skladu sa važećim propisima", poručili su u Čistoći.

U tom preduzeću su istakli da uvažavaju pravo na iznošenje mišljenja, ali da se ne slažu sa mišljenjem da se sa napuštenim životinjama loše postupa. "Možemo reći da naše preduzeće i zaposleni u Zoohigijeni, svoj posao oko napuštenih životinja koje se nađu u našem Prihvatilištu, obavljaju sa puno entuzijazma i u potpunosti u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Takođe, želimo da istaknemo da je od početka rada Prihvatilišta do danas udomljeno više od dve hiljade pasa, iz čega zaključujemo da su mnogi građani prepoznali potrebu za brigom o životinjama, koja je posledica našeg permanentnog rada i komunikacije sa građanima u cilju podizanja svesti o dobrobiti životinja", poručili su u zrenjaninskoj Čistoći.

U tom preduzeću su ocenili da Prihvatilište nije u potpunosti tehnički opremljeno da na najbolji mogući način odgovori potrebama svake životinje koja se u njemu nađe, ali i da se predstavnici preduzeća trude da sa predstavnicima Grada Zrenjanina izdejstvuju što bolje uslove, koji zahtevaju značajna materijalna ulaganja. "I nadamo se da ćemo na zadovoljsto svih u svojoj nameri i uspeti", navodi se u odgovoru.

U zrenjaninskoj Čistoći su ocenili i da ne treba zanemariti činjenicu da je Prihvatilište za napuštene životinje poslednja karika u lancu na kojoj se manifestuju sve slabosti sistema kada je reč o rešavanju problema napuštenih životinja. "Apelujemo na društva za zaštitu životinja i ostalu kritičku javnost, da se pozabave pitanjem, otkud toliki broj napuštenih životinja na ulicama naših gradova i da li je i ko odgovoran za takvo stanje i da li je i koliko vlasnika kažnjeno zbog izbacivanja kućnih ljubimaca na ulicu", poručili su u JKP.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.