Turneja Slobodne zone danas stiže u Zrenjanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turneja "Slobodne zone" danas stiže u Zrenjanin

Filmski festival Slobodna zona, u okviru desete Turneje po Srbiji, tokom maja i juna gostovaće i u Kulturnom centru u Zrenjaninu. Danas i sutra, 4. i 5. maja publika će imati prilike da pogleda film "Dugme od sedefa".

Projekcije će biti organizovane u maloj sali Kulturnog centra, u ulaz je slobodan, navodi se u pozivu.

Predvodnik ovogodišnjeg repertoara na Turneji Slobodne zone je, do sada najubedljiviji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pobednik po izboru publike, film Dugme od sedefa čileanskog reditelja Patrisija Guzmana.

Vizuelno fascinantan, emotivan i faktografski, Dugme od sedefa spaja neverovatne činjenice o uticaju i značaju vode za čovečanstvo, dok se istovremeno okreće domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, a zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje nalazi se i film islandskog reditelja Grimura Hakonarsona Ovnovi, crnohumorna priča o dva brata farmera koje nakon četiri decenije svađe i međusobnog ignorisanja, spaja tragična vest o bolesti posebne rase ovnova koje njihova porodica gaji generacijama. Zrenjaninci će moći ovaj film da pogledaju 11. i 12. maja.

Publici će se tokom Turneje predstaviti još jedno svetski priznato ostvarenje nove čileanske kinematografije. Film Klub Pabla Laraina je delo kontroverzne tematike o grupi sveštenika "na pokajanju", izopštenih na priobalno naselje zbog brojnih kriminalnih dela koje su počinili – od zloupotrebe dece do trgovine novorođenčadi nevenčanih majki.

Posebno festivalsko iznenađenje, film Ples sa Marijom, predstavlja Mariju Fuks, argentinsku plesačicu, koja je ceo život provela obučavajući ljude svih životnih doba plesu, dobrobiti muzike i pokreta za ljudsko telo i duh, naročito onih sa mentalnim i fizičkim poteškoćama. Na pragu devedesete godine, Marija se suočava sa ograničenjima koje joj sopstveno telo nameće i otkriva da sama sebi postaje najzahtevniji učenik.

Na ovogodišnjem repertoaru Turneje nalazi se i The Yes Men - ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu iza imena The Yes Men i njihovoj višegodišnjoj beskompromisnoj borbi sa svetskim korporacijama i vladinim institucijama za podizanje svesti o uticaju nehajne industrije na klimatske promene, koristeći sitne prevare i duhovite spletke.

Filmski festival Slobodna zona u okviru Turneje predstaviće se publici u 45 gradova Srbije, a raspored projekcija po gradovima može se pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Slobodna zona" u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2016

Filmski festival "Slobodna zona" otpočinje desetu turneju u okviru koje će obići više od 40 gradova u Srbiji, među kojima je i Zrenjanin. Publika će moći da vidi pet najboljih filmova sa festivala održanog prošle godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu..."Slobodna zona" je od samog početka veoma...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.