Srbin švercovao mrtvog medveda

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2014, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin švercovao mrtvog medveda

Na letu iz Amsterdama za Beograd carinici su na aerodromu "Nikola Tesla" otkrili lobanju i krzno crnog medveda. Ovi delovi medveda nađeni su kod srpskog državljana starog 33 godine iz Zrenjanina, koji ih je prošvercovao iz Kanade.

Oprezna carina: Zaplenjena lobanja i krzno medveda

Kako je saopštila Uprava carina nakon sletanja aviona iz Holandije na beogradski aerodrom, ovaj Zrenjaninac je krenuo ka zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom za putnike koji nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ništa da prijave.

 

I Leopard na poklon

Pre dve godine carinici su na aerodromu Nikola Tesla takođe sprečili krijumčarenje trofeja retkih životinja. U pitanju su krzna afričkog leoparda, vrednih oko 5.000 evra. Kod državljanina Crne Gore u prtljagu su nađena dva krzna ove životinje, koja se nalazi na listi zaštićenih vrsta. Ovaj putnik je rekao da nije upoznat sa tom zabranom i objasnio kako radi u Africi, te da je krzna dobio na poklon, a da je u Beogradu na putu ka kući.

- Kontrolom prtljaga ovog Zrenjaninca, koji je iz Kanade, preko Amsterdama doputovao za Beograd, otkrili smo da u njemu krije neobičnu robu. Naime, pregledom njegovih stvari videli smo da krije krzno crnog medveda i lobanju ove životinje. Kad smo ga pitali otkud mu, ovaj putnik je rekao da je krzno i lobanju dobio u Kanadi od prijatelja na poklon - kažu u Upravi carina za Vesti.

 

Krzno i glava medveda su oduzeti, a putnik je predat u dalju nadležnost Inspektorata za zaštitu životne sredine, objašnjavaju u carini. Inače, iznošenje trofeja crnog medveda iz Kanade je strogo zabranjeno u ovoj državi bez odgovarajućih dozvola, koje ovaj putnik nije imao.

 

U poslednjih godinu dana je na graničnom prelazu sa Mađarskom zabeležen najveći broj pokušaja krijumčarenja raznih zaštićenih vrsta poput lobanje i rogova argalskog muflona, 12 zaštićenih vrsta fazana, šest majmuna, četiri divlje patke, 10 jedinki zaštićene vrste ptica češljugara, 20 golubova koji pripadaju vrsti turska takla, zmija, kao i retka kornjača. Na Gradini je otkriveno i 18 zmija, 10 guštera i devet kornjača, a nesvakidašnji slučaj koji je i carinike iznenadio jeste kad je prošle godine u poštanskoj pošiljci prispeloj iz Mađarske otkrivena mlada jedinka pauka tarantule.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.