Slobodanu Šijanu nagrada za avangardu

Izvor: Beta, 17.Apr.2014, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodanu Šijanu nagrada za avangardu

ZRENJANIN, 17. aprila 2014. (Beta) - Slobodan Šijan, filmski režiser, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Tradicija avangarde" koju za doprinos avangardnoj umetnosti dodeljuje Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov".

Nagrada će, kako je saopšteno, Šijanu biti uručena u utorak, 22. aprila, u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu.

Tada će o Šijanovom stvaralaštvu biti otvorena izložba "Filmske >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << poze" čiji je kustos Nebojša Milenković.

Plaketu, uz novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara, uručiće prošlogodišnji laureat, pozorišni reditelj iz Subotice Andraš Urban.

U obrazloženju piše da je Šijanu nagrada dodeljena za "upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art-sceni", imajući u vidu ne samo njegov kinematografski opus dugometražnih igranih filmova "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja", nego i decenije neoavangardne i postavangardne prakse - od eksperimentalnog filma i psihodeličnog slikarstva, do konceptualne umetnosti, kemp-kolaža, performansa i umetnosti ponašanja.

Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapredjenja kulture, a posebno radi prikupljanja književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i imena dva znamenita neovangardna književnika i multimedijalna zrenjaninska stvaraoca čija imena nosi Fond.

Fond je osnovan na inicijativu pokreta "Novi optimizam" i njegovog lidera Branislava Grubačkog - Gute, uz podršku Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" gde mu je i sedište.

Nagradnom fondu doprinose Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.