Savremena galerija Zrenjanin u Kući legata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremena galerija Zrenjanin u Kući legata

Izložba slika koja će sutra biti otvorena u Kući legata prikazaće deo poklona koji je Savremena galerija Zrenjanin dobila od Saveznog izvršnog veća 22. januara 1963. godine kao priznanje za afirmaciju na polju likovne kulture.

Najveći deo poklona čini 78 slika od ukupno 67 poznatih i četiri nepoznata autora sa prostora bivše Jugoslavije.

Slike su nastale uglavnom pedesetih godina 20. veka i oslikavaju otkupnu politiku tog perioda koja je omogućila umetnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pokriju troškove stvaranja i izlaganja, ali je ovom praksom omogućena i legalizacija osrednjosti kao i mogućnost dogmatskih intervencija, pa zato poklon sadrži podjednako osrednja ali i vrhunska dela jugoslovenskog slikarstva.

Ovako dopunjena zbirka Savremene galerije Zrenjanin 1963. godine postala je nezaobilazna za svako proučavanje umetnosti sredine 20. veka na ovim prostorima i prevazišla je lokalno-regionalni značaj.

Autori izložbe su dr Ješa Denegri i Slavica Popov, a njenu realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.