Pohvala ludosti u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2014, 04:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pohvala ludosti" u Zrenjaninu

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 21. decembra, biće odigrana pozorišna predstava „Pohvala ludosti“.

Predstava je urađena u režiji Zorana Radulovića. Boginju Ludosti igra Željka Jelić, stručni konsultant je Tibor Vajda, a urađena je u produkciji Zavoda za kulturu Vojvodine.

Karte se mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 150, a za učenike 100 dinara.

Predstava počinje u 20.30 časova.

"U mračno doba inkvizicije kada se zbog jedne reči gorelo na lomači Erazmo Roterdamski je napisao „Pohvalu ludosti“. Erazmo se usuđuje da javno kritikuje sve društvene slojeve od običnog sveta do vlasti, države a naročito crkve. Ne štedi kardinale, biskupe i pape, izrugavajući se njihovoj gramzivosti, manipulaciji i sramnom načinu života. Ističe nečovečnost, sujetu i halapljivost vlastodržaca, a snishodljivost, prostakluk i lažljivost običnog sveta, pa čak dotiče i slabost samih bogova. U vreme kada se čitav svet pretvorio u „ludnicu“ i kada su stradale prave ljudske vrednosti, on pušta Boginju Ludosti da govori umesto njega i iznosi istine koje nijedan njegov savremenik nije smeo...", navodi se u najavi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.