Početak za pamćenje

Izvor: Danas, 28.Avg.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak za pamćenje

Zrenjanin - Zvuci Štrausa razlili su se Zrenjaninom na prvom javnom koncertu gradske filharmonije održanom na manifestaciji Dani piva, dopirući svojim dostojanstvenim ritmom do najudaljenijih delova grada. Počelo je sa Štrausom, nastavilo se Verdijem, Čajkovskim i Pučinijem. Zrenjanin je bio Slazburg u malom, tih nekoliko sati koliko je magija trajala. Svako se od posetilaca osetio počastvovanim i ponosnim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

 Bio je to poseban nastup iz više razloga, a najvažniji je obnovljen rad gradske filharmonije nakon 60 godina pauze. Veče posebnost duguje i činjenici da se koncert održao na obnovljenom gradskom trgu, povodom trideset godina održavanja turističke manifestacije Dani piva a jedinstvena je i prilika da klasična muzika dobije takav publicitet.

- Zrenjaninskoj publici potreban je jedan ovakav kulturni događaj, pa smo došli do ideje da na manifestaciji "Dani piva" organizujemo i koncert na otvorenom. Ovo je istorijski događaj koji se u Zrenjaninu nije desio poslednjih 60 godina - izjavio je Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije.

Solisti koncerta bili su soprani Ana Aleksić Šajrer, koju je publika nagradila burnim aplauzom, zatim Vesna Marković kao i tenor Saša Štulić.

- Oduševljen sam. Zrenjanin je pokazao svoje divno lice, takav sadržaj je bio potreban - naveo je Duško Žarin.

Na izuzetno posećenom večernjem koncertu koji je trajao dva sata, gosti filharmonije bili su članovi Hora "Prepodobni Rafailo Banatski" pod dirigentskom palicom Senke Milisavljević, a uz koje je koncert sa preko sto izvođača na bini bio impozantan muzički događaj. Filharmonijom je dirigovao Mikica Jeftić. Koncert Zrenjaninske filharmonije bio je prvi koncert održan na rekonstruisanom Trgu slobode, po mišljenju mnogih i najavi Organizacionog odbora manifestacije, najprestižniji događaj ovogodišnjih "Dana piva". Zrenjaninska filharmonija okuplja muzičare koji su se školovali u zemlji i inostranstvu, u muzičkim školama u Rusiji, Švajcarskoj, Austriji, a danas su angažovani u Beogradskoj filharmoniji, Operi SNP-a i Vojvođanskom simfonijskom orkestru.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.