Osuda napada na fotoreportera u Zrenjaninu

Izvor: RTS, 01.Sep.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda napada na fotoreportera u Zrenjaninu

Udruženje novinara Srbije zatražilo je kaznu za pripadnika obezbeđenja manifestacije "Dani piva" u Zrenjaninu koji je napao fotoreportera Jovana Njegovića Drndaka dok je Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo nadležne da utvrde po čijem nalogu je to urađeno.

Prema navodima UNS-a, fotoreportera lista "Zrenjanin" napao je u subotu pripadnik obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada je fotografisao izvođače koji su učestvovali na festivalu "Dani piva", prenosi Beta.

"Nakon što sam fotografisao izvođače koji su svirali, krenuo sam ka VIP loži jer sam čuo da je tamo Toni Cetinski. Pripadnik obezbeđenja na ulazu mi je rekao da ne mogu da uđem. Drugi član obezbeđenja mi je, međutim, posle toga dozvolio da snimam.

Na izlazu sam sreo pripadnika obezbeđenja koji nije hteo da me pusti, koji je, kada me je video, počeo da viče da izađem napolje, naveo je taj fotoreporter.

On je dodao da ga je taj pripadnik obezbeđenja pred svima vređao, strgnuo mu akreditaciju s vrata i izbacio ga sa manifestacije.

Glavni urednik lista "Zrenjanin" Dalibor Bubnjević je naveo da je o celom slučaju obaveštena i policija.

Turistički centar grada Zrenjanina, kao organizator manifestacije, uputio je izvinjenje i naveo da je pripadnik obezbeđenja reagovao preko mere i da je na njegovoj firmi da ga kazni.

"On je slepo slušao naređenje obezbeđenja Tonija Cetinskog da nikoga ne pušta u taj deo nakon što postave svoje instrumente. Mi novinare smatramo delom ekipe koja realizuje ovu manifestaciju, jer je svojim radom promovišu i oduvek smo težili da im omogućimo najbolje uslove za rad. Jako nam je žao zbog incidenta", rekao je UNS-u direktor Turističkog centra Dragan Vulešević.

UNS je, takođe, podsetio da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

NUNS je pozvao nadležne u lokalnoj samoupravi grada Zrenjanina da utvrde ko je i po čijem nalogu grubo izvređao fotoreportera Jovana Njegovića Drndaka, oduzeo mu akreditaciju i oterao ga sa štanda.

"Jovan Njegović Drndak je službeniku obezbeđenja pokazao akreditaciju 'Dana piva', kao i svoju novinarsku legitimaciju.

Uprkos tome, pripadnik obezbeđenja ga je izvređao. Sve to se dešavalo naočigled gostiju štanda i gradskih funkcionera", navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS je pozdravio odluku prisutnih novinara koji su zbog tog incidenta i iz kolegijalne solidarnosti napustili manifestaciju "Dani piva".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.