Omerović: Nasilje nad ženama nedopustivo

Izvor: RTS, 25.Nov.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović: Nasilje nad ženama nedopustivo

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je da je nedopustivo da se u Srbiji gotovo svakodnevno dešavaju slučajevi nasilja nad ženama, neretko sa smrtnim ishodom.
Meho Omerović je apelovao na sve institucije da preduzmu što brže i strože mere prema počiniocima.

Povodom tragičnog događaja u utorak uveče u Zrenjaninu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , kada je suprug ubio svoju tridesetogodišnju ženu nakon čega je izvršio samoubistvo, Omerović je rekao da se to dogodilo neposredno pred Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava i neposredno uoči početka kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, kada se Srbija, kao i ostale zemlje, podseća na težak položaj žena u svetu, kao i u našem okruženju.
"Zrenjanin je grad koji je dosta toga uradio u borbi protiv nasilja nad ženama i sve institucije sistema na lokalnom nivou međusobno sarađuju i preduzimaju sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se sprečili slučajevi porodičnog nasilja. Stoga je ovaj događaj, nažalost, primer da se u borbu protiv nasilja nad ženama mora uključiti celo društvo, a ne samo policija, centri za socijalni rad, sudovi i tužilaštva", naveo je Omerović u pisanoj izjavi.
Omerović kaže da je uloga države da razvije preventivne mere, da sankcioniše učinioce i zaštiti žrtve, ali da sistem mora reagovati mnogo ranije, počev od najranijeg detinjstva i kroz obrazovne programe jer je reč o borbi protiv predrasuda i rodnih stereotipa, o pogrešnim predstavama o rodnim ulogama koje se razvijaju u najranijem detinjstvu, o porodičnom vaspitanju i emocionalnoj neodgovornosti i nezrelosti.
Predsednik skupštinskog odbora je zato apelovao na sve institucije da preduzmu što brže i strože mere prema počiniocima, ali i da razviju preventivne programe rada sa počiniocima nasilja, kao i druge mere prevencije nasilja i zaštite žrtava.
"Nedostatak budžetskih sredstava na nivou države i lokalne samouprave ne sme biti razlog zbog koga nismo adekvatno odgovorili na ovaj veliki problem", poručio je Omerović.
Podsetio je da je Srbija ratifikacijom Istanbulske konvencije kao država preuzela obavezu da se efikasnije bori protiv porodičnog nasilja, ali da tu obavezu treba i da ispuni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.