Od sutra prikupljanje pisama zainteresovanosti za petrohemijski kompleks

Izvor: RTS, 29.Mar.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra prikupljanje pisama zainteresovanosti za petrohemijski kompleks

Ministarstvo privrede sutra objavljuje javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za tri fabrike petrohemijskog komleksa: MSK iz Kikinde i pančevačke "Azotaru" i "Petrohemiju", saznaje RTS. Javni poziv je otvoren do 3. maja, a zaiteresovni u pismu treba da predlože plan investicija i proizvodnje i model privatizacije.
"Petrohemija" ima fabrike u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.400 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaposlenih. Među deset je najvećih izvoznika u zemlji. Krajem prošle godine Vlada je počela i rešavanje starih dugovanja.

"Petrohemija uspešno posluje. Prošle godine je napravila 61 milion evra dobiti. Ove godine će biti slično, možda i više pošto je sada i fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru počela profitabilno da radi", kaže Zoran Popović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.
"Metanolsko-sirćetni kombinat" u Kikindi je u dobrom tehničkom stanju i ima 530 zaposlenih. Vlada je, posle četvorogodišnje pauze, pre 16 meseci pokrenula proizvodnju jer je za potecijalne partnere važno da fabrika radi.
U "Azotari" radi 800 ljudi i kao i MSK-a gomila gubitke zbog visoke cene gasa, koji im nije samo energent već je i osnovna sirovina.
"U Petrohemijskom i kompleksu stanje može biti mnogo bolje ako se konačno napravi jedan milje u kome će te firme imati jednu zagaratovanu cenu primarnih energenata, prirodnog gasa, što se tiče Petrohemije i primarnog benzina, tako da mogu da planiraju dugoročno, da mogu da zaokruže ceo svoj proces proizvodnje", ističe urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković.
Strateški partneri koji su potrebni ovim fabrikama su proizvodne firme i to ozbiljne proizvodne firme koje računaju na duge staze, kaže Zoran Popović i dodaje da su tim fabrikama potrebni strateški partneri koji se bave proizvodnjom.
U narednom periodu, sve tri fabrike, Vladi moraju dostaviti realnu tržišnu procenu vrednosti kapitala i stanje obaveza kako je bilo poslednjeg dana 2016. Na osnovu toga i prispelih pisama zainteresovanih investitora odlućiće se o modelima njihove privatizacije.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JAVNI POZIV Od sutra pisma zainteresovanosti za petrohemijski kompleks

Izvor: Blic, 29.Mar.2017

Ministarstvo privrede sutra će objaviti javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za tri fabrike petrohemijskog komleksa: Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde i pancevacku "Azotaru" i "Petrohemiju", javlja RTS...Javni poziv biće otvoren do 3. maja, a zainteresovni u pismu treba da predlože...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.