Nastavnici tuže škole zbog pogrešno obračunatih plata

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2016, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnici tuže škole zbog pogrešno obračunatih plata

Nastavnik Zrenjaninske gimnazije dobio je na sudu spor protiv svoje škole jer je, zbog pogrešno obračunate zarade za vreme godišnjeg odmora 2015, primio 5.000 dinara nižu platu.

Do ove razlike došlo je jer je prilikom obračuna naknade, umesto 12-mesečnog proseka, korišćen tromesečni prosek zarada. Time su obuhvaćeni samo meseci u kojima je prosvetarima plata smanjena 10 odsto, ali ne i meseci u kojima su primali platu pre umanjenja. Posledica je manji prosek, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pa samim tim i manja naknada zarade.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, za "Blic" tvrdi da će i mnogi drugi nastavnici uskoro pokrenuti sudske sporove protiv svojih škola.

Na pitanje kako je došlo do toga da se za obračun, mimo odredaba zakona i posebnog kolektivnog ugovora, koristi tromesečni prosek, Antić odgovara da je to misterija i za njega.

Osim razlike u naknadi, škola mora da plati i sudske troškove, koji su tri puta veći od sume koju treba da isplati nastavniku, pa je tako načinjena i šteta budžetu.

Autor: Blic
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SKINULI MU 5.000: Nastavnik tužio Zrenjaninsku gimnaziju zbog pogrešno obračunate plate

Izvor: Kurir, 27.Maj.2016

...Do ove razlike došlo je jer je prilikom obračuna naknade, umesto 12-mesečnog proseka, korišćen tromesečni prosek zarada..Time su obuhvaćeni samo meseci u kojima je prosvetarima plata smanjena 10 odsto, ali ne i meseci u kojima su primali platu pre umanjenja Posledica je manji prosek, pa samim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.