Narodno pozorište iz Zrenjanina u Ateljeu 212

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište iz Zrenjanina u Ateljeu 212

Narodno pozorište iz Zrenjanina Toša Jovanović gostovaće u ponedeljak 2. marta na sceni Mira Trailović Ateljea 212 sa predstavom iz svoje produkcije "Don Žuan".

Komediju "Don Žuan" Žana Batista Poklena Molijera (1622-1673) jednog od najpoznatijih komediografa u svetskoj književnosti koji u svojim komedijama ismeva lažne učenjake, lekare neznalice, uobraženost obogaćenih građana, izveštačenost, nadmenost, licemerje i nemoral u zrenjaninskom pozorištu režirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je mladi reditelj Igor Vuk Torbica, diplomac Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Don Žuan, koji u istoriji dramske književnosti predstavlja jednu od ključnih figura i danas je moćan lik, sukobljen sa okruženjem koje ga sputava, izgubljeniji je no ikada do sad i malo čega romantičnog je ostalo u tom liku.

On putuje kroz svet, luta i beži, ali ono što ga okružuje prevazišlo ga je svojim besmislom, a bez bilo kakvog monolitnog i jasnog referentnog sistema vrednosti protiv kog on ustaje pokušavajući da život učini posebnim i drugačijim od onog koji mu je predodređen.

"Pravi izazov je bio pronaći razloge zašto ovaj lik mora i dalje da nas opominje i traži da se njime bavimo, posebno danas, kada njegova rečenica: „Samo pomoću licemerja čovek može da se izbori sa porocima u vreme u kojem živimo", nije više oštrica uperena protiv konkretne (njegove) klase, nego je postala sveprožimajuća istina i datost", kaže Torbica.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta uradila je Tamara Bijelić polazeći od pitanja koja bi glavni junak drame Don Žuan sebi postavljao da se zatekao u današnjem vremenu: kakav bi bio, protiv čega bi se bunio i borio, koga bi i na koji način zavodio i da li bi više ikoga svojim gestovima mogao da isprovocira, obeščasti, uvredi ili povredi.

"Don Žuan danas ne zavodi da bi od lepotica krao kratke trenutke grešne slasti, niti putuje da bi uživao u uzbuđenjima koja donose pustolovine, on je izgubljen u pokušajima da barem u nečemu otkrije poentu i oseti ukus makar kakve opipljive suštine, on je drznik jer želi da vidi do kojih granica njegova oholost može da ide, a da i dalje nastavi da živi nekažnjen, svestan nepostojanja (ili barem odsustva) onoga od čije bi strane kazna eventualno mogla da dođe", ističe dramaturg.

Scenograf i kostimograf predstave je Veljko Stojanović, kompozitor Marko Marić a muzički saradnik Višnja Radosav. U komadu igraju Ivan Đorđević, Dejan Dedić, Sanja Radišić Subotić, Dejan Karlečik, Miljan Vuković, Zvonko Gojković, Prvoslav Zakovski, Jovan Torački, Edit Tot, Jelena Šneblić, Stefan Juanin, Mirko Pantelić i Jelena Kesić.

Glumac Ivan Đorđević za ulogu Don Žuana dobio je nagradu "Zoranov brk" na 23. Danima Zorana Radmilovića.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.