Katoličkoj crkvi tek 10% imovine

Izvor: B92, 09.Apr.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katoličkoj crkvi tek 10% imovine

Zrenjanin -- Zrenjaninski biskup Ladislav Nemet kaže da je, prema podacima Agencije za restituciju, Katoličkoj crkvi od 2006. do danas vraćeno tek oko 10 odsto imovine.

Drugim crkvama je, prema rečima Nemeta, dosad vraćeno oko 90 odsto imovine.

"Naravno da razumemo da u Srbiji Srpska pravoslavna crkva ima prednost, i to niko ne dovodi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje, međutim, apsolutna neažurnost i nedostatak dobre političke bolje da se reši ovaj problem je jasan", rekao je Nemet.

To se, kako je naveo, ne odnosi samo na crkve već i na vraćanje imovine stanovnicima bivše Jugoslavije koji su 1944/1945. godine izgubili svoju imovinu.

Nemet je, ukazujući da je restitucija komplikovan i težak proces, rekao da se o pitanju vraćanja imovine Katoličkoj crkvi govorilo i na danas završenoj Međunarodnoj biskupskoj konferenciji Svetih Ćirila i Metodija, na kojoj su učestvovali biskupi iz Srbije, Crne gore, Makedonije i s Kosova.

"Biskupi su naglasili da je približavanje Evropskoj uniji mogućnost da EU 'pritisne' Srbiju, kao što se događa u svim slučajevima, da se i tu napravi evropska praksa, da se prihvati i primeni", rekao je Nemet.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vraćenu imovinu davaće u zakup

Izvor: Vesti-online.com, 10.Apr.2014, 16:04

Crkvama i verskim zajednicama u Srbiji do danas je u naturalnom obliku vraćeno više 50 odsto imovine koja je posle Drugog svetskog rata nacionalizovana. Oko 45 odsto imovine treba da bude restituisano kroz novčano obeštećenje, saopštila je Direkcija za restituciju...Puna crkvena kasa: Patrijaršija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.