Izložba Paulina Sudarski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Paulina Sudarski"

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 5. marta 2015. godine, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja.

Ova izložba sa pratećim katalogom pokušaj je revizije i revitalizacije imena i opusa slikarke Pauline Sudarski, sa ciljem da se njeno ime i delo smesti u širi krug srpske moderne likovnosti, izlazeći iz lokalnih okvira u kojima je isključivo proučavana.

Život ove umetnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je tragično okončan u 29. godini života pogibijom na Sutjesci, zanimljiv je iz više razloga. S jedne strane iza nje je, shodno kratkom životu, ostao ne tako mali broj radova pohranjen u trima ustanovama i kod dvoje naslednika. Najviše dela čuva Narodni muzej Zrenjanin u vidu legata, koji je u ovu ustanovu dospeo kao poklon slikarkine majke 1949. godine. S druge strane, za razliku od likovnog traga pisani je znatno manji, sveden na par biografskih podataka koji su bili neusaglašeni, nepotpuni, a neki i netačni.

Postavku će činiti 63 rada koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Predškolskoj ustanovi "Pava Sudarski" iz Novog Bečeja kao i onih u privatnom vlasništvu. Takođe, biće predstavljen dokumentarni materijal koji svedoči o slikarkinom životu i radu, sa akcentom na njeno školovanje na Kraljevskoj umetničkoj školi kao i na Akademiji likovnih umetnosti. S obzirom na učešće Pauline Sudarski u Drugom svetskom ratu i njene pogibije u bici na Sutjesci, ovom izložbom Narodni muzej Zrenjanin obeležava i 70 godina od pobede nad fašizmom.

Izložbu će otvoriti Mileta Prodanović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Autor izložbe koja će biti otvorena do 20. aprila 2015. godine je Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.