Izvor: Danas, 03.Jul.2015, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li novog kredita?

Zrenjanin - Oprečne trvdnje iznete su na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina prilikom usvajanja novog rebalansa budžeta o kreditnom zaduženju grada. Dok opozicija, preciznije LSV i DS, tvrde da je gradski budžet ponovo zadužen za novih 700 miliona dinara vlast tvrdi da je došlo do preraspodele sredstava i da je sav novac namenjen kapitalnim investicijama u infrastrukturu.

- Nema dodatnog zaduživanja. Prošle godine je uzet kredit od 797 miliona dinara, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sada se ta sredstva preraspoređuju na odabrane projekte, jer je došlo do izmena tokom realizacije. Za uređenje centra prvobitno je odobreno 240 miliona dinara, ali posle sprovedenih javnih nabavki posao je sveden na 185 miliona, a od nekih stavki se i odustalo - rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

Kako je objašnjeno, predviđene investicione aktivnosti će se sprovoditi do visine raspoloživih sredstava, odnosno Odlukom o izmeni Odluke o dugoročnom zaduživanju grada Zrenjanina predviđa se finansiranje više projekata, do ukupnog iznosa od 797.400.000 dinara.

- Mi smo i 2012. godine zatekli zadužen grad za više od 300 miliona dinara, te kredite otplaćujemo i danas, tako da to nije ništa novo. Uzeli smo kredit da bismo realizovali kapitalne projekte, nešto što se godinama i decenijama nije radilo i taj kredit je uzet na rok od pet godina, sa kamatom od 3,5 odsto i sigurno je da smo isplanirali i da ga vratimo objasnio je Janjić.

Opozicija tvrdi da se Zrenjanin dodatno zadužuje i da nezaustavljivo klizi u dužničku krizu.

- Glavni investitori u Zrenjaninu su banke, koje gradu skupo prodaju novac i zadužuju buduće generacije - izjavio je šef odborničke grupe DS Goran Kaurić.

Opštinski odbor LSV je dan pre sednice lokalnog parlamenta najavio da neće podržati budžet, navodeći da nemaju razumevanja za sve veće troškove gradonačelnikovog kabineta.

- Ne podržavamo budžet u kome se troškovi kabineta gradonačelnika povećavaju za 17 miliona dinara, dok se troškovi primarne zdravstvene zaštite smanjuju za preko 2 miliona dinara. Ukupni troškovi za primarnu zdravstvenu zaštitu iznose 14 miliona dok će samo gradonačelnik da spiska četiri i po puta više, odnosno 64 miliona dinara. Pitamo na šta - izjavila je poslanica Ildiko Bođo.

Ona je u ime svoje stranke upozorila javnost na nova partijska zapošljavanja, ovoga puta u novom javnom preduzeću koje se formira a zove se Zona objedinjene naplate i gde bi trebalo da 20 privilegovanih građana dobije posao.

Planirani projekti

Među projektima koji će biti finansirani kreditnim sredstvima su rekonstrukcija mosta u Vardarskoj ulici, pešačka zona, akvapark, izgradnja tri kružne raskrsnice, izgradnja dva nova vrtića, izgradnja trotoara i biciklističkih staza, izgradnja puteva, rekonstrukcija javnog osvetljenja, izuzimanje zemljišta za obilaznicu, izgradnja puteva u ulicama Principova, Stevana Hristića, Prilepski red, natkrivanje pijace u Jug Bogdanovoj.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.