Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U ZRENJANINU ZBOG DETETA (5) "Odrastao je uz mene, a sada su mi ga uzeli"

Podizala sam ga od njegovog trećeg meseca, odrastao je uz mene, a sada su mi ga uzeli.

Ovako započinje svoju potresnu ispovest za „Blic“ Ljiljana Radulović (60), hraniteljka petogodišnjeg mališana iz Zrenjanina, koga su radnici Centra za socijalni rad u prošli petak odveli iz njene kuće zbog pokrenute procedure usvajanja.

Ljiljana, kojoj je suprug preminuo pre dve godine, brinula je o dečaku od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2011, ne očekujući da će ga 20 dana posle njegovog petog rođendana odvesti socijalni radnici. Sada ne može da se pomiri s tim da dečak koga je podigla od najmlađih dana više neće biti uz nju. Kako kaže, niko je nije obavestio da je usvajanje započeto.

- U petak su dete odveli od mene, uz reči da će se vratiti „dok mama skuva ručak“. Od tada je prošlo pet dana, a ja ga nisam videla - u suzama priča Ljiljana.

Dečak je, po svemu sudeći, negde u Zrenjaninu, kod potencijalnih usvojitelja, koji su, prema nezvaničnim saznanjima, državljani Švedske.

- Kada se usvaja dete u Srbiji, procedura traje po pola godine, uz prilagođavanje deteta i sve drugo što prati taj čin. A ljude koji treba da usvoje mališana videla sam prvi put. I dečak ih je video prvi put kada su ga odveli - uplakana je Ljiljana. Kako dodaje, ima saznanja da rešenje o usvajanju još nije potpisano, ali sumnja da je već otkucano i spremno za overu.

- Ne sme se zaboraviti da je dečak kod mene od 12. decembra 2011, kada je imao tri meseca. Ja sam hranitelj i u tom svojstvu sam i dalje, jer nikakvo rešenje o drugačijem statusu nisam dobila - kaže Ljiljana. Ne mireći se sa činjenicom da će je razdvojiti od dečaka, i ona je podnela zahtev za usvajanje dečaka.

- Da su išli malo sporije, da su dali vremena tom detetu, možda bih, teška srca, prešla preko svega, ali ovako... - kaže ona. Ljiljana Radulović je slučaj prijavila policiji, podnela je prijavu i Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu, a razgovarala je i s narodnim poslanikom iz Zrenjanina Mirkom Krlićem, koji je zvao Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja da se informiše o slučaju. U ministarstvu je prethodnog dana bila i Ljiljana izlažući svoj slučaj.

- Tražim da spasu to dete, ne mene. Ovo i radim zbog njega i druge dece - kaže ona.

Roditelji dece iz vrtića „Leptirić“, gde je išao mališan, juče su organizovali peticiju da se spreči usvajanje.

U Centru za socijalni rad u Zrenjaninu nisu želeli da daju konkretan odgovor o ovom slučaju, pokušavajući da odgovornost prebace na ministarstvo. Samo su saopštili da potencijalni usvojitelj mora da ispuni uslove kao što su određena lična svojstva, bračni status, završena obuka za usvojenje po programu koji propisuje ministar nadležan za porodičnu zaštitu, da je državljanin Srbije.

- Ukoliko posle godinu dana nisu pronađeni usvojitelji među domaćim državljanima, strani državljanin može usvojiti dete ako se s tim saglasi i nadležni ministar - navode u centru i dodaju da je hraniteljstvo privremeni oblik zbrinjavanja deteta koji traje do usvojenja, punoletstva ili završetka školovanja.

Šta kaže Ministarstvo

U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja nisu obrazlagali konkretan slučaj jer je, kako kažu, Porodičnim zakonom definisano da je iz procesa usvajanja isključena javnost. Oni navode da u usvajanju učestvuje tim u kojem su ministarstvo, centar za socijalni rad, koji je često i staratelj, potencijalni usvojitelj, ali i hranitelj ili dom u kojem dete boravi. Kako objašnjavaju, tim učestvuje u razgovorima, a njihova uloga je da pomognu detetu da se adaptira na potencijalnog usvojitelja. Takođe, dodaju i da je Porodičnim zakonom propisano da razlika u godinama između usvojitelja i deteta ne sme biti manja od 18 i veća od 45 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.