Žene se češće odlučuju za razvod nego muškarci

Izvor: Prva.rs, 29.Nov.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene se češće odlučuju za razvod nego muškarci

Novo istraživanje pod vođstvom Majkla Rozenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka.
Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je učestvovalo više od 2 500 parova, žene su u 69 odsto slučajeva bile te koje su tražile razvod.
Zanimljivo je kako je statistika drugačija kod nevenčanih parova – ovde muškarci i žene podjednako preuzimaju ulogu osobe koja inicira raskid.
Sociolozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << su dugo (i pogrešno) pretpostavljali kako se to događa zato što žene zbog veće osetljivosti teže podnose uspone i padove u braku, ali sada je otkriveno kako za razvod ipak imaju puno dublje motive, piše "Time".
Iniciranjem razvoda žene odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvek nisu u saglasnosti s promenama na području jednakosti polova. Udate žene koje su učestvovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo povodom kvaliteta odnosa u braku, u odnosu na vezu koju su imale s partnerom pre braka.
Brak kao institucija sporo prihvata jednakost. Žene još uvek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvek očekuju da žena radi većinu kućnih poslova i sama brine o deci, kaže Rozenfeld.
Izvor: Zadovoljna.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.