Žene godišnje plaču do 64 puta, a muškarci...

Izvor: B92, 25.Feb.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene godišnje plaču do 64 puta, a muškarci...

Kompleksna struktura mozga je i dalje velika misterija za naučnike.

Međutim, postoji dosta saznanja o tome što se sve u njemu nalazi i od čega zavise njegove funkcije. Nije retkost da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muški”, odnosno “ženski”, kao i da su žene emotivnije, dok su muškarci razumniji. Da su žene emotivnije i sklonije saosjećanju s drugima dugo se potkrepljivalo naučnim studijama prema kojima je hipokampus, deo mozga u kojem su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smeštene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena. Upravo ovo istraživanje objasnilo je zbog čega žene češće plaču od muškaraca. Žene naime godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tokom jedne godine zaplaču 17 puta. Kako bi se ova tvrdnja potvrdila, tim neurologa s Medicinskog fakulteta “Rosalind Franklin” u Čikagu ispitao je deo mozga koji je zadužen za osetljivost. Nakon detaljnog istraživanja na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo. Zaključak naučnika je da se mozak muškaraca i žena uopšte ne razlikuju i da nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su saosećajnije, već da je u pitanju nešto drugo. Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimetne i nemaju nikakav značaj. Veličina hipokampusa se ne razlikuje između polova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije saosećanju – bez obzira da li su muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žene godišnje plaču do 64 puta, a muškarci...

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2017

Kompleksna struktura mozga je i dalje velika misterija za naučnike. Međutim, postoji dosta saznanja o tome što se sve u njemu nalazi i od čega zavise njegove funkcije...Nije retkost da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muški”, odnosno “ženski”, kao i da su žene emotivnije,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.