Zbog Darvina smenjen direktor Centra za promociju nauke

Izvor: B92, 18.Maj.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Darvina smenjen direktor Centra za promociju nauke

Danas, u četvrtak, 18. maja, pred Upravnim odborom Centra za promociju nauke pokrenuta je procedura za smenu direktora Centra, Nemanje Đorđevića.

Naime, odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana su dva nova člana Upravnog odbora koji su najbliži saradnici ministra Mladena Šarčevića. Istovremeno, reagujući na javnu debatu o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije, direktor Đorđević je uputio Otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pismo kojim poziva na zaštitu nauke od ovakvih inicijativa, a koje je objavljeno u Politici 8. maja.

"Shvativši to kao čin neposlušnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razrešenje, otvoreno navodeći u Predlogu da je on motivisan pismom kojim je direktor reagovao na peticiju protiv Darvina u školama", kaže Đorđević.

Na sednici održanoj 18. maja, usvojen je Predlog o razrešenju sa tri glasa za i dva glasa protiv. Za predlog su glasali predsednik UO Bogoljub Zečević i dva člana, posebni savetnik ministra, Marko Popadić i pomoćnik ministra, Aleksandar Pajić. Protiv ovog predloga glasali su članovi iz reda zaposlenih, Ivan Umeljić i Slobodan Bubnjević.

U Predlogu se navodi da je Uvidom u zvaničnu internet stranicu Centra za promociju nauke, kao i u izdanje dnevnih novina „Politika“ dana 9. maja 2017. godine, utvrđeno je da je gospodin Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra i uputio otvoreno pismu ministru nauke, prosvete i tehnološkog razvoja gospodinu Mladenu Šarčeviću.

„Prema proceduri, ministar sada mora dati saglasnost na Predlog. Nadam se da će se u ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke“, napominje Đorđević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zbog Darvina smenjen direktor Centra za promociju nauke?

Izvor: B92, 18.Maj.2017

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je da je pokrenuta procedura za njegovu smenu...Procedura je pokrenuta u četvrtak 18. maja, kako se navodi, zbog toga što je Đorđević učestvovao u javnoj debati o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije...Odlukom Vlade od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.