Zašto deca imaju potrebu da lažu?

Izvor: Prva.rs, 01.Dec.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto deca imaju potrebu da lažu?

Razlozi mogu biti različiti:
Fantazije
Mala deca vole da sanjaju, a često ne primećuju granice između realnosti i izmišljenog sveta. Dakle, beba ne može da zna šta je laž, jer veruje u svoje laži. Ali, deci u uzrastu do 5-6 godina takve granice postaju jasnije i imaju smisla, tako da dete počinje da shvata da ne govori istinu.
Strah
Ako uradi nešto loše dete zna da može dobiti kaznu. A da bi izbeglo kaznu, dete će sakriti istinu.
Pažnja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << />Laži mogu biti način da dete privuče pažnju roditelja. Da, ako mama i tata ne obraćaju pažnju na dete ili mu posvećuju malo vremena, dete može lagati. I dok dete zna da će biti kažnjeno, to je manifestacija nedostatka pažnje od roditelja.
Radoznalost
Dete, koji nikada nije skrivalo istinu može da pokaže zdravu radoznalost i pokuša da shvati šta će se desiti ako ne govori istinu. Dakle, ono će moći da proceni reakciju mame i tate i izvuče zaključke. I to je sasvim normalno. Ali, ako je reakcija roditelja nekorektna i neprimerena, laž može postati navika i deo života.
Problemi
Neka deca koriste laž da pokušaju da pobegnu od problema koji ih se tiču. Da, i to takođe dešava i javlja se najčešće u slučajevima u kojima su članovi porodice u sukobu. Na primer, ako se baka i majka stalno svađaju i raspravljaju, dete će učiniti sve što je moguće da živi normalnim životom. A ponekad je potrebno da laže.
Nesvesna laž
Razlozi su često nepoznati, a mogu da ih identifikuju iskusni psiholozi. U tom slučaju, dete gotovo neprestano i potpuno nesvesno laže. Oni ne misli o posledicama, jer koristi laži u svakodnevnom životu.
Šta ako dete laže?
Nemojte kažnjavati dete za laži. Da, to može izgledati čudno, ali kazna može samo pogoršati situaciju. Postanite prijatelj deteta i steknite njegovo poverenje. Mama i tata moraju biti strogi učitelji i supervizori, ali pre svega prijatelji i drugovi. Pokušajte što manje da kažnjavate svoje dete. Dajte mu priliku da ispravi svoje greške. Dakle, ako je slomilo nešto, neka popravi. Ako je dete dobilo lošu ocenu, neka je popravi.
Pomozite mu da postane samouvereno. Da biste to uradili što je češće moguće hvalite ga i recite kako ste ponosni na njega. Postavite dobar primer. Ako roditelji često lažu, dete misli da je to u redu. Zato je važno da budete iskreni prema detetu i ne krijete istinu. Posvetite detetu pažnju, pokažite mu da ga volite i da ćete mu uvek pomoći i biti podrška u svakoj situaciji.
Ako vaša dete previše fantazira i sanjari vrlo je verovatno da mu život izgleda previše dosadno. Ali, roditelji mogu da se potrude, da razgovaraju sa detetom, probude nove emocije o kojima će dete govoriti, a ne o izmišljneim avanturama. Dakle, kada mu ispričate priču o njegovim podvizima, možete da odgovorite na ovaj način: "Možda bi želelo da budeš heroj i spasiš ljude? Tako ćeš biti u mogućnosti da uradiš mnoge dobre stvari."
Pokušajte da smanjite broj zabrana. Držite se samo onih koje su neophodne za bezbednost i povezane su sa principima obrazovanja. U ovom slučaju, dete će se osećati slobodno, i ne mora da laže.
Imajte uvek na umu da će samo ispravno ponašanje roditelja pomoći vašem detetu da bude iskreno.
Izvor: zenskimagazin

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.