Vice Srbija: Rusofilija, bolest najmilija

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vice Srbija: Rusofilija, bolest najmilija

Odavno sam dobio neku vrstu zadatka da porazmislim o rusofilima i rusofobima u nas i da se nakon razmišljanja bacim i na uobličavanje tih mojih razmišljanja u neku smislenu celinu.

Problemu je valjalo pristupiti iz više uglova, samo ja nisam imao predstavu koji prvo napasti. Kako bi koliko toliko predstavio i kontekst iz koje, moguće je to, proizlazi ta silna ljubav, poželio sam ući u vremeplov i krenuti na krstarenje? Samo odakle početi?

Nametnulo mi se nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolaska Putina u Beograd. Dve zastave, istih boja, samo obrnutog redosleda. Valjalo se vratiti nekih dvestotinjak godina kad je nastao današnji poredak boja na zastavi Srbije. To i jeste poredak koji simboliše obrnuti poredak sa ruske zastave. Do 1835. godine zastava Srbije, u čast francuske revolucije, bila je identična današnjoj zastavi Hrvatske, odnosno, bez grba bi to bila zastava Holandije. A onda je Knez Miloš, pod pritiskom bratske Rusije, promenio poredak u ovakav kakvog ga znamo danas.

Nastavak teksta pročitajte na Vice.com/rs.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.