VEROVALI ILI NE: Ako vas ujede ovaj insekt, postaćete alergični na roštilj

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jun.2017, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEROVALI ILI NE: Ako vas ujede ovaj insekt, postaćete alergični na roštilj

Verovali ili ne, na svetu postoji insekt koji ugrizom može da vas pretvori u vegetarijanca ili osobu alergičnu na roštilj. U pitanju je krpelj Usamljena zvezda (Lone Star ili Amblyomma americanum), a rasprostranjen je na jugoistoku Amerike.

Ovaj krpelj svojim ugrizom stvara alergiju na crveno meso. U svome otrovu ima 'alpha-gal', ugljene hidrate, koji su strani ljudskom telu, a krpelj je dobija nakon ugriza drugih sisara.

Mnogi ni ne znaju da imaju alergijsku reakciju sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dok ne pojedu crveno meso. Problem nastaje kada dođe do ugriza krpelja. U tom trenutku naša antitela se aktiviraju i mogu da izazovu snažnu alergijsku reakciju, natečeno lice, proliv ili povraćanje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ljudi koji su bili izloženi ujedu ovog krpleja, svedoče da i najmanji komadić crvenog mesa, masti ili slanine, koju su napažnjom pojeli dovodi do, pored gušenja i osipa,  osećaj kao da im cela unutrašnjost gori.

Naučnici su u čudu, jer lekovi iz grupe antihistaminika su se pokazali kao slabi za ovu vrstu alergije, pa trenutno rešenja za ovo stanje nema, piše Metro.

Već je zableženo nekoliko slučajeva kada se nakon ugriza ovog insekta razvila alergijska reakcija na određenu vrstu ugljenih hidrata.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.